Biologisch boeren:  Anders denken en doen "Waarom zo vaak uierontstekingen?’-  Geen antibiotica bij Bruin 

’Wij zien een andere koe’
Als kind van 10 vond hij al dingen ’vreemd’. Waarom kan gras niet zelf groeien? Waarom is kunstmest nodig? Nu studeert Mike Bruin (19) aan landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden en assisteert hij zijn ouders op het biologisch melkveebedrijf in Sint Maarten. Hij ziet het gedrag van de 140 koeien veranderen.

Vijf jaar geleden schakelde Jeroen Bruin (48) over op een volledig biologische bedrijfsvoering. „Ik gebruikte eerder helemaal geen antibiotica meer voor mijn vee. En met onthoornen van de kalveren was ik ook al gestopt.”„Wat het duwtje voor de overstap gaf? Ik strooide nog maar 25 kilo zuivere stikstof per hectare per jaar op mijn land. Eén zakje dus. Weinig genoeg om helemaal te stoppen met kunstmest.” Jeroen Bruin begon 25 jaar geleden als zelfstandig boer, eerst in maatschap met zijn ouders en broer. „De hoeveelheid kunstmest per hectare was toen het tienvoudige. Heel normaal, dat deed je gewoon. Je wist niet beter, iedereen deed dat. Je liep met de meute mee. Nu zeg je: puur vergif dat het bodemleven compleet ontregelt.”

Vragen
Al traditioneel werkend stelde Bruin steeds meer vragen. Waarom keren uierontstekingen vaak terug? Alweer een lebmaagverdraaiing? Dat is toch niet normaal?
„De spuit van de veearts nam het probleem niet weg. Ik kreeg een afkeer van tijdelijke oplossingen. Potenbaden met een ontsmettingsmiddel, een ander voorbeeld, namen de oorzaken van klauwproblemen niet weg.” Stap voor stap pakte Jeroen Bruin het anders aan. Met steun van zijn vrouw Jacqueline Vriendjes. „Je partner moet er achter staan. Anders is de omschakeling niet te doen. Biologisch is een andere manier van denken en doen.” „In onze ogen is dit de enige manier om als agrarische sector te overleven. Niet de natuur je wil opleggen, maar de natuur de ruimte geven. Niet beheersen, maar beheren.” De 150 koeien gaven vorig jaar aan de Valkkogerdijk 800.000 liter. Bijna de gehele melkproductie verwerkt Eko-Holland. Deze coöperatie levert veel verse zuivel aan supermarkten. „Onze beesten geven een derde minder dan voor de overschakeling. We hebben veel minder kosten. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen.”

Maïs
„We kopen zo min mogelijk voer aan. De veearts hoeft weinig meer te komen. Natuurlijk is het vallen en opstaan. Het belangrijkste is: zorg voor een gezond bodemleven. Daarom telen we geen maïs meer. Dit gewas mergelt de bodem uit, vanwege het vele spuiten.”
Een biologische aanpak vraagt om een extensieve bedrijfsvoering. Bruin heeft 110 hectare in gebruik. De hoorns worden niet afgezaagd. Veel collega’s vinden ze hinderlijk. „Koeien hebben ze niet voor niks. Hoorns spelen een rol in de spijsvertering, maar daar wordt verschillend over gedacht. Mijn gevoel zegt dat ze bijdragen aan een betere weerstand.”

,,Ik doe veel op gevoel en zie gedrag veranderen. Bij slecht weer gaan de koeien door met grazen. Ze kruipen niet bij elkaar om te profiteren van elkaars warmte. Een ander voorbeeld van meer weerstand? Veel minder vliegen op de beesten. Vliegen en andere insecten zoeken altijd zwakkere dieren op om bloed op te zuigen. Kleine dingen, maar die zeggen veel.” 

1 juli 2016 NHD: Ed Dekker 
Foto: Marc Moussault

Bijlage

Image

Meer nieuws

Digital Farming NHN

Data oogsten met Digital Farming NHN: Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Interview met Kristel van Ammers van Hogeschool Inholland en Pieter Vlaar van Vertify. Met...

Officiële aftrap voor project Zoetwaterboeren op Hoeve Lotmeer

Aansluitend op de opening is er om 17 uur een informatieve bijeenkomst 'NPPL on Tour'.
Wessel van Paassen

5 vragen aan Wessel van Paassen (31), Green Simplicity

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.