Spruit Witlofkwekerij is een echt familiebedrijf. Vader, moeder en hun drie zonen zijn eigenaar van dit bedrijf. In de loop der jaren is de teelt van witlof sterk veranderd. De grootste verandering vond plaats in de jaren 70, toen men overstapte van grondteelt naar teelt op water. Spruit behoorde tot een van de eerste bedrijven die deze overstap maakte. Witlof was in die jaren nog geen jaarrond product, maar door te gaan telen in goed geïsoleerde gebouwen, met aangepast klimaatapparatuur kon men het hele jaar witlof produceren.

Teelt

Spruit Witlofkwekerij laat zijn wortels telen door geselecteerde telers, met name in de Noordoostpolder. Hier wordt veel tijd en energie ingestoken, omdat deze telers de basis vormen voor het eindproduct. Voor het zaaien worden duidelijke afspraken gemaakt. Dit om een zo goed en veilig mogelijk product te kunnen telen. Na het zaaien worden wordt iedere akkerbouwer om de 3 weken bezocht door de heer Spruit. Niet alleen ter controle, maar ook om feeling te houden met de teler. 

https://www.youtube.com/watch?v=82-GSDd_MLg 

Proces

In de maand november worden alle wortels gerooid en naar Nibbixwoud vervoert met vrachtwagens. Daar worden ze gereinigd, gesorteerd en in kisten opgeslagen. Deze kisten worden in een koel-vriescel geplaatst waar ze worden bewaard en in rust toestand worden gehouden. In de maand november wordt dus voor het hele jaar voorraad gerooid. Dit is altijd een heel drukke tijd, omdat men ook van het weer afhankelijk is. Wegens weeromstandigheden (te nat) is het niet altijd mogelijk om te rooien. Iedereen week worden er 300.000 wortels opgezet in bakken van 1 vierkante meter. Na het opzetten, worden de bakken in de forceer ruimte geplaatst. Door middel van water- en luchttemperatuur wordt daar, in een donkere cel, een krop gevormd. Na drie weken is de krop rijp genoeg op te oogsten. In deze drie weken wordt het groeiproces nauwkeurig in de gaten gehouden. Het komt regelmatig voor dat de water- en luchttemperatuur bijgestuurd moet worden om een zo goed mogelijk product te telen.

Oogst

Het oogsten van de witlof neemt 70 procent van de tijd in beslag. Het oogsten is een heel belangrijk moment in de witlofteelt. De grootte, gewicht, vorm en pitlengte bepalen het oogsttijdstip. Bij de oogst worden de kroppen handmatig schoongemaakt en op grootte en vorm gesorteerd. Vervolgens worden ze in bakjes gelegd en afgedekt, dit om groenverkleuring te voorkomen. Na de oogst wordt de witlof zo snel mogelijk naar de koeling gebracht.
 

Verpakken

Een groot gedeelte van de productie wordt na dat ze gekoeld zijn, ingepakt. Hiervoor maken zij gebruik van flowpack, zo blijft de witlof langer vers, is het makkelijker te bewaren en het lof is beschermd tegen handen en stoffen van buitenaf.

Meer nieuws

POP3 project precisietechnologie pootaardappelen sluit af met prototype en veelbelovend resultaat

Aardappelteler Henk Geerligs blikt met onderzoekers terug op project en eindresultaat.

POP3 investeringsregelingen voor groen economisch herstel

Op de valreep van het nieuwe jaar hebben we in het kader van POP3 nog een paar mooie...
FICA studenten

Van bananenbrood gemaakt van schillen tot een eetbare parfum

Ook dit jaar brengen studenten Food Commerce & Technologyweer een grote diversiteit aan...