Limonade, bloemenzout, bloemenconfetti…dat is wat 2020 onder andere bracht voor PUURGroenten. “Mooie en smakelijke producten waar we hartstikke enthousiast over zijn”, vertellen eigenaren Han en Saskia Lammers. “Maar als je vraagt of dit opweegt tegen alles wat we dit jaar hebben moeten laten gaan is het antwoord natuurlijk nee”.

PUURgroenten in Middenmeer teelt onder andere mini- en microgroenten, groenten, kruiden, eetbare bloemen en zilte groenten. Normaal gesproken leveren ze kisten vol aan restaurants, cateraars en andere horecabedrijven. Door de coronamaatregelen valt deze vaste structuur weg. Han: “We werken met levende organismen. Je kunt niet je kas en de groei van gewassen ineens op pauze zetten. Tot drie keer toe hebben we alles weg moeten gooien. Het is continu afwegen: wat zullen we doen? Want zodra de restaurants hun deuren weer mogen openen, willen wij klaarstaan voor levering.”

Grand 2020 diner
Tussen de persconferenties door slaan Han en Saskia nieuwe wegen in. Saskia: “Stilzitten komt in ons woordenboek niet voor en ideeën genoeg. In mei organiseerden we een "drive through" in samenwerking met andere foodleveranciers in de regio. Ontzettend geslaagd, er kwamen zo’n vijfhonderd bezoekers op af. Mensen pikten via ons erf een 4-gangendiner op voor thuis, maar er werd ook spontaan gepicknickt in de polder! Een ander feestje-to-go is het Grand 2020 diner met maar liefst twintig kleine gerechtjes in een box, aangeboden in samenwerking met restaurant De Basiliek uit Appingedam. Han: “Het ene bedrijf besluit niets te doen, een ander biedt eenvoudige afhaalgerechten aan en weer andere restaurants wagen zich aan iets creatiefs. Voor alle drie valt wat te zeggen, maar wij vinden het natuurlijk ontzettend leuk om met een van onze fijne vaste klanten zo’n originele box te maken. Het geeft ons energie dat partners dit aandurven. Het is echt een culinaire beleving met veel minigroenten en bloemen, gecombineerd met vlees en vis en een aantal zoete hapjes als nagerecht, speciaal voor de feestdagen. Daarnaast hebben we een klein winkeltje aan de weg gecreëerd waar voorbijgangers producten kunnen halen. En ik heb nu tijd voor een kookcursus die ik al tijden wilde volgen. Een mooie manier om nieuwe ideeën op te blijven doen.”

Kwaliteitshandboek voor limonades
Wat het samenwerken met onderwijs betreft staat bij Han en Saskia ook nu de deur gewoon open. Al een paar jaar zijn ze betrokken bij NH Food. Han: “Kijk, we draaien zelf op halve kracht dus dit is geen periode om hele groepen studenten in huis te halen. Maar we bewegen vooruit: er is altijd werk aan de winkel. Zo werkt een groep studenten van het Clusius College in Alkmaar aan een kwaliteitshandboek voor de limonades. Dat gebeurt op school, met proefjes en petrischaaltjes. Door de coronamaatregelen is er wel minder contact met de studenten en de school dan we zouden willen; dat is nu even zo. Ik moet zeggen dat er wat ons betreft -mits er geen beperkende maatregelen zijn- nog veel meer samen met het onderwijs gedaan kan worden. Het liefst zouden we zeggen ‘dit is ons idee, ga ermee aan de slag als je het leuk vindt’. Als bedrijf werken we niet met volledig vastgelegde stappen op een vast moment; dat is bij veel opleidingen nog altijd wel het geval, is onze ervaring. Ik pleit al jaren voor meer vrijheid in (onderdelen van) opleidingen, zodat er meer ruimte is om zélf invulling te geven aan het leren, zowel vanuit bedrijven als vanuit de studenten. Ja, een basis is belangrijk. Maar flexibiliteit is net zo belangrijk. Kijk maar naar het afgelopen jaar: zonder flexibiliteit hadden we nu niet een reeks nieuwe producten, een drive through, dinerboxen en mooie samenwerkingen gerealiseerd. De foodsector is continu in beweging, ook zonder crisis. Het is toch mooi als je daarin kunt meebewegen zodat studenten nog meer voeling krijgen met de praktijk? Daar willen we graag onze bijdrage aan leveren. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat studenten het complete proces van de limonades doorlopen, van brouwen en afvullen tot etiketteren en verpakken; en dat hoeft ook heus niet voor niets gedaan te worden - het gaat om de ervaring en om de werkruimte die een school heeft en niet om verkapt loonwerk.”

Stip aan de horizon
Hoewel Han en Saskia dus lang niet alles tot in detail plannen, blijft die ene stip aan de horizon nog altijd daar: het uitbouwen van de kwekerij tot een locatie waar bezoekers in de kas kunnen proeven en genieten van alles dat PUURgroenten te bieden heeft. Mét winkel en smaakvolle evenementen en activiteiten. Saskia: “Dat zaadje is lang geleden geplant en dat is wat we voortdurend in ons achterhoofd houden. De polder is zo’n prachtige plek en er zijn zoveel mooie producten te vinden in de regio; hoe fantastisch zou het zijn als we dit alles samen kunnen brengen? Maar eerst op naar het nieuwe jaar. Hup, de schouders eronder!”

Voor meer informatie: www.puurgroenten.nl

PUURGroenten is partner in het project NHFood: een samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijs in Noord-Holland Noord, gericht op kennisdeling en talentontwikkeling. Het biedt bedrijven een unieke mogelijkheid om samen met onderwijsinstellingen en kennisinstituten te werken aan agrifood-gerelateerde innovaties. Meer informatie:  www.nhfood.nl

Meer nieuws

Hoe zit het met de economische haalbaarheid van de waterstoftractor?

Is de waterstoftractor behalve duurzaam ook economisch rendabel?
Gastlessen gezonde voeding

Gratis gastlessen voeding voor vmbo bovenbouw

Scholen die vmbo/mavo onderwijs aanbieden in Noord-Holland kunnen zich aanmelden voor interactieve...
Japanse studenten

Japanse studenten zoeken stageplaats in de (glas)tuinbouw

Stichting Uitwisseling (SUSP – verbonden aan het Clusius College) is voor 9 studenten van Japanse...