Hightech, kennis en data samen in project

31 oktober 2019

GreenPort Noord-Holland Noord geeft startsein voor Smart Farming, het vervolg op precisielandbouw

Bron: Noordhollands Dagblad, 31 oktober 2019
Auteur: Ed Dekker - Fotograaf: Marc Moussault


Pim Sturm (42) is geen gewone loonwerker. Hij kijkt verder dan de motorkap van zijn trekker lang is. Op het gebied van precisielandbouw is de Wieringermeerder een voorloper. 

Hij is dan ook komende dinsdag een van de sprekers op een belangrijke bijeenkomst van samenwerkingsorganisatie Greenport Noord-Holland Noord. ’Van precisielandbouw naar smart farming’, daar gaat het 5 november over.

Naar deze bijeenkomst kijkt Pim Sturm al jaren uit, eigenlijk al vanaf het moment dat hij zichzelf op de akker vragen stelde. ’Hoe kan het dat mijn vader en mijn opa altijd dezelfde hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikten en dat toch de opbrengsten sterk uiteen liepen? Hoe kan het dat de oogst het ene jaar van een perceel zes ton is en het andere jaar twaalf ton?’

Het antwoord is precisielandbouw. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Hoe moet dat: op het juiste moment en op de juiste plaats de juiste teeltmaatregel toepassen. Het antwoord op deze vragen moet in Noord-Holland Noord het project ’smart farming’ geven. Met smart farming komen techniek, data en kennis bij elkaar. Wat kunnen hightech, drones en data-innovaties betekenen voor de agrarische sector.

Tien sprekers vertellen daarover in Wieringerwerf op het bedrijf van Pim Sturm, want in zijn nieuwe loods is de bijeenkomst. Wetenschappers, onderzoekers, ondernemers, opleiders en politici geven hun visie. Er worden ook handtekeningen gezet door de partners, als start van het project.

,,Een begin, hier ben ik heel blij mee”, zegt Pim Sturm. ,,Het dringt door dat het anders moet, maar we weten nog niet welke kant we opgaan. Nu zetten we een stap.”

Onder leiding van Jeroen Noot van Greenport Noord-Holland Noord helpen diverse organisaties bij het opzetten van een data- en kennisplatform. Ook worden innovatieprojecten ontwikkeld en toegepast. Het onderwijs wordt er nauw bij betrokken, benadrukt Jeroen Noot. ,,De agrariër van morgen moet de meest actuele kennis en vaardigheden krijgen.”

Niet voor niets heeft loonwerker Sturm een hbo’er rondlopen. ,,Hij werkt al met allerlei data. Mij moet je dat niet vragen, ik heb een schurfthekel aan computers. Maar die dingen heb je wel nodig.”

Meten is weten, herhaalt Pim Sturm. ,,Met feiten kom je verder, niet met je gevoel.” In de tarwe, bieten en straks ook de bollen doet hij daar al veel mee.

Daar weet aardappelteler Henk Geerligs uit Anna Paulowna alles van. Als vice-voorzitter van de LTO Hollands Kroon zet ook hij dinsdag een handtekening. Hij zit in de stuurgroep van Greenport en is betrokken bij een landelijke proef met een aardappelrooier. De machine is voorzien van nieuwe meetapparatuur om exact te weten hoeveel stuks er per meter wordt geplant en geoogst.

Geerligs: ,,Met aanvullende gegevens over onder meer bodemverschillen kan je precisiemaatregelen toepassen.” Nu kan de ene strekkende meter de pootgoedteler dertig knollen opleveren, de volgende meter zomaar vijftig. ,,Een knol per meter meer levert 250 euro meer per hectare op.”

De akkerbouwer hoopt de rooier binnenkort op zijn bedrijf te testen.