Amigo Plant kweekt en verhandelt tachtig soorten vetplanten, waarvan veel eigen soorten. Innovatie is voor Gerard van Langen van cruciaal belang. “Meer dan 35 procent van onze omzet realiseren we met nieuwe soorten en concepten. Met innovaties blijven we onderscheidend.”
De planten worden gekweekt op acht locaties rondom het Noordhollanse Heerhugowaard en op een bedrijf in Portugal. In totaal werken er 90 medewerkers bij Amigo Plant, waaronder partner Miranda, drie kinderen en mede-ondernemer Koen Beemsterboer.

Lichtgevende plant is een topper

Amigo Plant is continu bezig met het veredelen van nieuwe soorten vetplanten. Maar daar blijft het niet bij. Kweker Gerard van Langen heeft zelfs een plant die in het donker licht geeft. Het behoort tot de toppers van zijn bedrijf.

Glowing star in the dark.
Deze lichtgevende vetplant is een van de vele innovaties die Gerard van Langen van Amigo Plant de afgelopen jaren ontwikkelde. Het concept met de vetplant Echeveria neemt in het daglicht of onder een lamp energie op en straalt het in het donker weer uit. Het is een innovatie waar de kwekerij van succulenten (vetplanten) in Heerhugowaard veel prijzen mee won.

Glowing star in the dark is niet het enige succesnummer van deze kwekerij. Van Langen ontwikkelde afgelopen jaren tientallen nieuwe soorten. Maar ook planten die een kleur meekrijgen om beter te passen bij het jaargetijde. Een echeveria verkoopt in de Kersttijd beter als deze goud, zilver of rood is gekleurd. Innovaties zit voor Van Langen niet alleen in planten, maar ook in concepten. Het jongste voorbeeld is de X-like, een vetplant in een pot in de vorm van een duimpje dat lijkt op de ‘like’ van Facebook.

Innovaties zijn voor Amigo Plant van cruciaal belang. Van Langen becijfert dat hij daarmee de afgelopen jaar meer dan 35% van zijn omzet behaalde. “Met innovaties zorg je dat je onderscheidend bent. We zijn daar continue mee bezig.”

Miljoenen vetplanten

Amigo Plant is inmiddels een grote speler in de wereld van succulentenkwekerijen. Het bedrijf met acht locaties en een nevenvestiging in Portugal verhandelde in 2016 meer dan  zestien miljoen vetplanten. Gerard en zijn vrouw Miranda hebben dat van de grond af aan opgebouwd.

Tot begin deze eeuw verdienden zij de kost met de teelt van tomaten en paprika’s. Maar Gerard vond geen uitdaging meer in de groenteteelt . Hij zag meer toekomst en perspectief in de teelt van vetplanten . De kweker besloot de groenteteelt vaarwel te zeggen en van zijn hobby –de teelt van succulenten- een specialisme te maken. De huisbankier zag dat niet zitten en werkte niet mee. Het bedrijf kwam hierdoor in 2004 financieel in zwaar weer en de Rabobank plaatste het bedrijf onder bijzonder beheer.
Met financiële hulp van familie, vrienden en kennissen is het uiteindelijk wel gelukt. “Een zwarte kerst”, noemt hij die periode. “Het was een overlevingsstrijd, maar we zijn er bovenop gekomen.”

In de crisisjaren was er nog wel een dip omdat de afzet in Italië wegviel. Van Langen besefte dat hij aan marktverbreding moest doen. Dat lukte door het accent te leggen op het kleuren van planten. Dit viel in goede smaak bij zijn afnemers. Tot zijn klantenkring behoren inmiddels grote supermarktorganisaties als Aldi en Lidl, maar ook honderden andere klanten, zowel groot als klein.

Amigo Plant bleef zoeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2013 kocht het bedrijf een locatie in Portugal. Die plek is gunstig om het plantmateriaal te bewortelen en om jaarrondproductie mogelijk te maken. Twee jaar geleden nam Amigo Plant nog het kalanchoëbedrijf van de buurman in Heerhugowaard over. Na de overname was het wel een uitdaging om daar de optimale bedrijfsvoering te vinden. In de ogen van Van Langen is dat inmiddels gelukt. Zijn bedrijf heeft de groei weer te pakken.

Amigo Plant is inmiddels gevestigd op acht locaties. Van Langen wil de komende jaren proberen zijn bedrijf meer te centraliseren. Maar dat is niet zijn enige ambitie. Hij ziet mogelijkheden voor vergroting van de capaciteit en nieuwe soorten en concepten. Een verdere uitrol naar buiten Europa behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat is iets voor de langere termijn.

Van Langen is dik tevreden over de resultaten tot nog toe. Het is mooi om van je hobby je beroep te maken. De kweker beseft dat hij dat niet alleen heeft bereikt. Zijn vrouw, zijn drie kinderen en zijn mede-ondernemer Koen Beemsterboer hebben daar zeker aan bijgedragen. “En natuurlijk een gigantisch goed team dat er voor gaat. Zonder hen waren we niet zo ver gekomen.”

Meer nieuws

Digital Farming NHN

Data oogsten met Digital Farming NHN: Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Interview met Kristel van Ammers van Hogeschool Inholland en Pieter Vlaar van Vertify. Met...

Officiële aftrap voor project Zoetwaterboeren op Hoeve Lotmeer

Aansluitend op de opening is er om 17 uur een informatieve bijeenkomst 'NPPL on Tour'.
Wessel van Paassen

5 vragen aan Wessel van Paassen (31), Green Simplicity

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.