Korte Keten: Explosie stalletjes langs de weg in Noord-Holland Noord

2 april 2020

Van nul naar meer dan 20.000 leden, binnen 14 dagen. Dat is het succesverhaal van de Facebookpagina “West-Friese Verkoopstalletjes langs de weg” van Peter de Rooij. Zo’n 350 verkooppunten van stalletjes aan de weg zijn inmiddels in categorieën in kaart gebracht in Google Maps, te vinden via www.verkoopstalletjes.nl

Inmiddels is het gebied uitgebreid naar Noord-Holland Noord. “Alles boven het IJ wordt geplaatst,  maar we proberen wel “het stalletje bij het schuurtje” te laten”,  vertelt Peter. Hij startte de pagina in 2017 als fervent koper bij stalletjes langs de weg. Samen met zijn vrouw Paula fietste hij  door West- Friesland om verse inkopen te doen.  “We bedachten toen dat nergens in kaart is gebracht waar deze adressen zich bevinden en maakte in 2017 de facebookpagina aan, zodat wij zelf ook inzicht zouden krijgen.”

Toen de lock-down werd aangekondigd bedacht Peter dat hij die pagina nog had. "Ik plaatste de link  in de Coronahulpgroep, naar aanleiding van een aantal oproepen waar gevraagd werd naar verkoopstalletjes langs de weg: en het liep storm! Er meldden zich vele ondernemers die verkopen aan huis. Niet alleen groenten fruit en bloemen, maar ook ook vlees, zuivel  en producten als honing en soep. Door het diverse aanbod in de groep zijn er ook andere samenwerkingen ontstaan. Zo kopen vele horecabedrijven, cateraars en restaurants, die maaltijden bereiden voor thuis, nu hun verse producten in bij de aanbieders  in de groep.  Ook die ondernemers melden zich nu aan, maar die plaatsen we niet.

De locaties met aanduiding van de categorieën vind je via deze link

Meer collectieve aanbieders van regionale producten: https://www.greenportnhn.nl/nieuws/boost-voor-korte-ketens