Kweekvijver voor biokweker

13 januari 2020

John Huiberts: Waar blijven de jonge opvolgers?

Een proeftuin voor bloembollenkwekers die op de biologische toer willen. Daar denkt kweker John Huiberts (58) uit Sint Maartensvlotbrug aan. Hij praat met de provincie en het ministerie van landbouw en natuur over een ’kweekvijver’ op zijn land aan de Ruigeweg. Met zijn 35 hectare is Huiberts de grootste teler van biobollen van ons land. 

Vijftien miljoen biobollen zet de Zijpenaar jaarlijks af. Aan deze productie komt geen korrel kunstmest te pas, en geen druppel bestrijdingsmiddel. John Huiberts geldt als een voorloper, zeker in de Noordkop. In 2013 stopte hij met de gangbare teelt. Met vallen en opstaan kwam de pionier verder. Hij is verontrust. ,,Ik maak mij zorgen over de continuïteit. De jongeren moeten deze aanpak straks overnemen. Waar zijn zij?”

Startblokken

Nederland telt vijf kwekers die zijn overgeschakeld. ,,Onze gemiddelde leeftijd is tegen de zestig. Het is vijf voor twaalf, de volgende generatie moet in de startblokken staan. Landbouwminister Carola Schouten wil in 2030 een verbod op alle bestrijdingsmiddelen. Het roer moet dus om. Je kunt niet morgen opeens totaal anders werken. Eerst moet je organische stoffen in de bodem opbouwen. De weerbaarheid van de bodem moet je vergroten. Een proces van vijf jaar. Pas dan kan je overschakelen.”

De vraag naar biobollen stijgt. Huiberts spreekt van een ’mooie groei’. ,,Als het areaal niet uitbreidt, schiet de productie over vijf jaar tekort.” In de proeftuin kunnen jongere collega’s ervaring opdoen. In maart hoopt Huiberts zekerheid te hebben over zijn plan. Met ’Haarlem’ en ’Den Haag’ praat hij over medewerking, ook op financieel vlak.

Het aantal biobollenbedrijven breidt zich niet uit, Huiberts was de laatste nieuwkomer. ,,Het vergt veel om de stap te maken en nog meer om het vol te houden. Maar volgens mij is dit voor de toekomst de enig haalbare weg.” Bijna de helft van zijn vijftien miljoen bollen gaat naar overheden in binnen- en buitenland. ,,Zeker wat betreft het bijgoed. Steeds meer gemeenten en provincies willen biobollen in plantsoenen, op rotondes, in bermen.”

Coach

Als coach van het Landbouwportaal Noord-Holland heeft Huiberts ervaring met het begeleiden van jonge agrariërs. Het Landbouwportaal is een jong kennisplatform en telt tien praktijkcoaches.

John Huiberts is ook betrokken bij een initiatief van Wil Braakman (86). De Schagenaar wil een regionale afdeling opzetten van de Herenboerderij. Deze landelijke coöperatie richt zich op jongeren die zich willen inzetten op het duurzaam produceren van voedsel.

Voor dit project is land bij het bedrijf van John Huiberts op het oog. Braakman heeft hier nog bijna zes hectare in eigendom. In 1985 stopte Wil Braakman met zijn bollenbedrijf. Hij was sterk gericht op biologisch telen. Nog bijna dagelijks wijst hij op de noodzaak van een gezondere bodem.

Zeewier

Als natuurlijke voedingsstof gebruikt Huiberts al drie jaar een extract van zeewier. Deze minerale reststof bevat veel plantaardige eiwitten. Hij was de eerste klant van Danvos BV, het bedrijf van Dirk Jan Vos (66) uit Opperdoes. Op het bedrijf van Huiberts testte Vos (oud-directeur van zuivelfabriek Cono in Beemster) het industriële proces voor grootschalige verwerking van zeewier. Aan de unit betaalde de provincie mee.

,,De fase van testen is voorbij, nu kan de productie worden uitgebreid”, aldus Vos. Een speciale behandeling verhoogt het eiwitgehalte. Het zeewierextract is daardoor geschikt als voer voor tilapia, een populaire kweekvis voor consumptie. Dit maakt gangbaar voedsel als soja en meel overbodig.

Bron: NoordHollands Dagblad, 10-1-2020
Auteur Ed Dekker