Noord-Hollands Tafelzuur: van reststroom naar regionaal product

18 juni 2016

Maarten Hermus: “ Vanuit GreenPort Noord-Holland Noord is het idee gekomen om met reststromen van C-kwaliteit groenten een regionaal product te realiseren en te vermarkten als ‘Noord Hollands tafelzuur’. Er liggen grote kansen voor het hergebruik van deze groenten naar een daadwerkelijk consumentenproduct. In de grote steden, zoals Amsterdam, worden producten van gefermenteerde en ingemaakte groenten, zoals Kimchi, steeds hipper en lijkt hier meer vraag naar. Omdat de agrarische en tuinbouwsector in Noord-Holland met haar reststromen kan voorzien in hoogwaardige restgroenten die uitermate geschikt zijn voor dergelijke producten worden de mogelijkheden onderzocht. Dit gebeurt aan de hand van een verkenning van de markt en van de haalbaarheid en het enthousiasme onder telers, verwerkers en consumenten. Food Cabinet doet deze verkenning en er wordt een potentiële business case beschreven. De uitkomsten uit de onderzoeksfase en de business case worden gepresenteerd aan GreenPort Noord-Holland Noord, telers, verwerkers, en andere geïnteresseerde partijen op de Masterclass ‘Verwaarden van Reststromen” op 12 oktober 2016”.