Het aantal boeren in Nederland daalt al decennialang en dat is reden genoeg dat de Tuinbouw Battle dit jaar ook op Texel plaatsvindt. Ieder jaar doen 35 basisscholen mee aan deze tulpenteeltwedstrijd van GreenPort Noord-Holland Noord en dit jaar worden leerlingen van De Bruinvis in Oudeschild, de Lubertischool in De Koog en De Fontein en de Thijsseschool in Den Burg enthousiast gemaakt voor de bloembollenteelt.

Bron: Noordhollands Dagblad, 11 maart 2020, Auteur Astrid Witte

(Tekst gaat door onder foto)
Steeds minder boeren in Nederland? Texelse kinderen worden lekker gemaakt voor een bestaan in de bollenteelt
© Foto René Pop

Het project is ruim twee weken geleden van start gegaan en op de Thijsseschool mogen ze trots zijn op het resultaat. Een teeltkar vol prachtige rode tulpen, klaar voor de verkoop. Leerling Noor vertelt: „We kregen een bak en moesten uitzoeken welke tulpen het zijn. Ik vind het een leuk project, omdat we het helemaal zelf mogen doen en zelf moeten bedenken hoe we de tulpen gaan verkopen.”

De leerlingen kregen zelf de verantwoordelijkheid over de verzorging van de tulpen. Op de teeltkar die ze ontvingen, hangt boven elke teeltlaag led-verlichting, een techniek die steeds meer wordt toegepast in de tulpensector. Vroeger werden vooral TL-lampen gebruikt om bij te lichten, nu wordt er licht met een specifiek spectrum toegepast om de fotosynthese te stimuleren en de energie uit de bol naar de juiste plek te sturen.

Op deze manier zou het zelfs mogelijk zijn om zonder daglicht te kweken. Zonlicht is voor tulpen namelijk niet ideaal, omdat het al snel te warm of te koud wordt in de kas. De leerlingen van de Thijsseschool hebben het lichtplan goed onder controle door middel van een tijdklok.

De juiste waterdosering

Ook met de bewatering was het even zoeken naar de juiste hoeveelheid. Juf Mirthe: „Op een gegeven moment kregen de tulpen te veel water en sijpelde het allemaal naar beneden. We hebben besloten dat Cecilia en Veerle de eindverantwoording hebben over het water geven.”

Het eindresultaat mag er zijn; een opbrengst van maar liefst vierhonderd bloeiende Pallada-tulpen. En dat is niet bij alle scholen zo, weet Piet Arie Rustenburg die de karren met bollen levert en regelmatig controleert. „Soms wordt er wel eens vergeten om de tulpen water te geven. Als ze het vrijdag vergeten, zijn ze maandag allemaal dood. Je moet van tevoren bepalen wie wat doet en als je het goed doet, is uiteindelijk negentig procent van de tulpen van optimale kwaliteit. Je hebt altijd wat uitval.”

Verkoopactie

Maar hoe gaan de kinderen de tulpen verkopen op een ludieke manier? „Niet gewoon langs de deur”, vindt Lars, „want dat is niet bijzonder.” Het beste idee kwam van Omar: „We doen een spel waarbij de ouders tulpen kunnen winnen. Ze betalen twee euro en als ze alle blikken omgooien, krijgen ze een bosje tulpen.”

Wethouder Hennie Huisman, die vandaag aanwezig is bij de oogst, vindt het een slim idee: „Als de mensen niet alles omgooien, loopt het bedrag wel lekker op.” Gelukkig kunnen de ouders ook gewoon een bosje tulpen kopen, al is dat natuurlijk wel duurder. Huisman wil ook graag van de leerlingen weten of ze dit soort projecten vaker zouden willen doen en daar reageert de klas enthousiast op.

(Tekst gaat door onder foto)
Steeds minder boeren in Nederland? Texelse kinderen worden lekker gemaakt voor een bestaan in de bollenteelt
© Foto René Pop

Juul: „Omdat het leuk is om ergens verantwoordelijkheid over te hebben.” Chiara vindt het vooral interessant omdat je er geld voor krijgt, maar Owen baalt dat hij het niet zelf mag houden. De opbrengst van de verkoop is bedoeld voor de school en er wordt nog nagedacht over een mooie bestemming. Wanneer wethouder Huisman vraagt wie het leuk lijkt om later in deze sector te gaan werken, gaat er maar één hand omhoog. Veerle: „Ik vind het leuk om het groeiproces te zien en om ze daarna te verkopen. Je leert er echt heel veel over.”

Steeds minder boeren in Nederland? Texelse kinderen worden lekker gemaakt voor een bestaan in de bollenteelt
© Foto René Pop

Bron: Noordhollands Dagblad, 11 maart 2020, Auteur Astrid Witte

Meer nieuws

Pilotproject met cable pooling van start in Wieringermeer

Cable pooling kan mogelijk ruimte scheppen op het elektriciteitsnet om versneld zon op dak-...

EG subsidie voor verduurzaming glastuinbouw

De nieuwe ronde van de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) is geopend.

Glastuinbouwsector leert zich van zijn beste kant te laten zien aan jongeren

Go Go Greenhouse leert glastuinbouwondernemers hoe zij zich kunnen presenteren als interessante en...