Studenten Mark Teeuwen en Nick Hoornsman hebben onder begeleiding van Martin van Dam, onderzoeker bij PPO-Bomen, Bollen & Fruit (Wageningen UR), een onderzoek gedaan om de bewaring van Calla (Zantedeschiaknollen) te verbeteren.

De vraag is ontstaan bij zes bedrijven uit Breezand en omstreken,  die allen werken met Zantedeschiaknollen. Men wil antwoord op de vraag of de bewaarcondities van de knollen van invloed is op de kwaliteit van de bloemen. “Mark en Nick hebben veel werk verzet bij ons op het bedrijf om diverse partijen knollen te volgen met dataloggers”, aldus Bas Groenendijk van Kapiteyn Group. “Zelfs in de vakantie zijn de studenten flink aan de slag gegaan om het onderzoek door te laten gaan”.

Het onderzoek dat bij Kapiteyn Group is uitgevoerd betreft een project van AgriVizier. Binnen AgriVizier werken onderwijs, onderzoek en advies samen om ondernemers uit de agribusiness te ondersteunen bij innovaties. Het project wordt gefinancierd door o.a. de EU en Provincie Noord-Holland. AgriVizier is één van de projecten binnen GreenPort Noord-Holland Noord.

Voor het Clusius College, de groene opleider van Noord-Holland, is dit een buitengewoon mooi traject om studenten van het MBO kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Naast de vaardigheden van het opzetten en het volgen van een proef, worden zij ook getraind in het rapporteren en presenteren van de onderzoeksresultaten. “Dit initiatief biedt naast alle leerervaringen ook een uitbreiding van het netwerk van de jongens. Als zij straks zijn gediplomeerd, is dit een mooie plus op hun diploma!” zegt Engel Hopman, docent bij het Clusius College. Trots voegt Engel er aan toe:” De inzet van de studenten is beoordeeld met een 8,5. En het onderzoek roept zoveel meer vragen op dat er bij een volgend onderzoek weer studenten van het Clusius College worden ingezet.

Mark en Nick zijn blij met het eindoordeel en vooral dat het netjes is overgedragen aan de ondernemers. Nick: ”Het onderzoek is niet altijd lekker gegaan en we hebben ook wel eens gemopperd op elkaar. Als de irritatie was uitgesproken konden we weer goed samen verder.” Mark: “Ja, je leert elkaar wel goed kennen en ik heb veel geleerd over het interpreteren van de resultaten. Zonder de begeleiding van Meneer van Dam en Bas Groenendijk waren we nooit zo ver gekomen.”

Meer nieuws

Ron Hulsebosch

5 vragen aan Ron Hulsebosch (28), Bloembollenkwekerij Gebr. Hulsebosch

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.

5 vragen aan Rens Kooijman (39), HeerlijkvandeBoer.nl

Maak kennis met de deelnemers aan de GreenportNHN conferentie.

[Video] Feestelijke kick-off project Zoetwaterboeren

Impressie van de kick-off van project Zoetwaterboeren, met rondleiding over de percelen van...