De leskisten zijn ontwikkeld door docent-onderzoeker Yrina Res, die merkte dat veel docenten behoefte hadden aan concreet en gebruiksklaar lesmateriaal. In samenwerking met het project Biodivers Perspectief is bestaand lesmateriaal gebundeld en aangevuld met praktische opdrachten en materialen.
Elke leskist bevat opdrachten rondom thema’s als water, bodem en wilde bijen. Denk aan het pluizen van uilenballen, het meten van bomen, en het onderzoeken van waterkwaliteit. Via Wikiwijs-pagina’s krijgen leerlingen en docenten toegang tot uitleg en benodigde materialen. Rugtassen met veldmateriaal maken het eenvoudig om buiten onderzoek te doen.
Bouwen aan biodiversiteit én betrokkenheid
De leskisten zijn geproduceerd door de Stadsfabriek in Alkmaar, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meewerkten aan de duurzame, gebruiksvriendelijke kisten. Zo draagt het project niet alleen bij aan natuureducatie, maar ook aan sociaal ondernemerschap.
Een bijzondere toevoeging is de samenwerking met het project Pientere Tuinen. Elke kist bevat sensoren die leerlingen in de schooltuin kunnen plaatsen. Hiermee meten ze temperatuur en bodemvochtigheid en vergelijken ze bijvoorbeeld groene zones met betegelde delen van het plein. De data zijn via een online dashboard te analyseren — een concrete manier om klimaat en biodiversiteit te koppelen aan de eigen omgeving.
Onderdeel van groter geheel
De leskisten zijn meer dan lesmateriaal; ze vormen een bouwsteen in de bredere ambitie van Biodivers Perspectief. Projectleider Marrit Rijkmans: “De kisten maken biodiversiteit tastbaar en geven leerlingen het gereedschap om zelf te ontdekken wat natuur betekent. Dat sluit naadloos aan bij onze missie: biodiversiteit vanzelfsprekend maken in onderwijs én landbouw.”