Energie
Greenchain

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. De toepassing staat echter nog in de kinderschoenen. Om toepasbaar te zijn in de praktijk van het agrarische bedrijf, moet bijvoorbeeld een volledig nieuwe waterstofketen worden opgezet. En hoe zit dat met vergunningen en financiering? Fieldlab Waterstof in Agri moet antwoord geven op dit soort vragen.

In het rijtje van verduurzamingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven wordt steeds vaker waterstof genoemd. Waterstof is als energiedrager is een interessant alternatief voor batterij-elektrische aandrijving. Maar waterstof biedt ook mogelijk een oplossing voor netcongestie. En je kunt het gebruiken om er ammoniak mee te maken voor kunstmest. Mogelijkheden genoeg. Toch reageert de agrarische sector nog wat terughoudend als het gaat om investeringen in waterstof.

Wouter Veefkind, programmamanager Fieldlab Waterstof in Agri, begrijpt waar die aarzeling vandaan komt: “Veel telers willen graag aan de slag met verduurzaming, maar lopen tegen praktische drempels aan die voor een individueel bedrijf moeilijk zijn op te lossen. Ook voor ketenpartners, zoals banken, verzekeraars en gemeenten, is waterstof volledig nieuw. Ze lopen aan tegen allerlei drempels. Lastig, maar ook typerend voor zo’n beginfase. Wij willen de inzet van waterstof voor alle partijen makkelijker maken en agrarische ondernemers een duwtje in de rug geven.”

Vertel eens iets over jezelf: je bent Programmamanager Energie en Klimaat bij LTO Noord. Is dat de reden dat jij bent aangesteld als programmamanager?

“LTO Noord detacheert mij voor een dag per week bij het Fieldlab. Op die manier is ook LTO Noord betrokken in het consortium. We werken met een kernteam van een paar mensen. Het is mijn taak om kennissessies en events te organiseren en mensen te inspireren om een kijkje te nemen op de locaties, zodat partners en deelnemers betrokken raken bij het project.”

Het Fieldlab Waterstof in Agri omvat vier praktijklocaties. Wie doet wat?

Fieldlab-locatie Vertify in Zwaagdijk.

“Iedere locatie heeft zijn eigen invalshoek in het traject. Loonbedrijf Sturm-Jacobs wordt ingericht als lokale hub voor het tanken en gebruiken van waterstof voor agrarische voertuigen. Rainbow Colors richt zich op het omzetten van niet-gebruikte zonne-energie naar waterstof, waarbij we restwarmte die vrijkomt bij elektrolyse inzetten voor verwarming. Vertify doet praktijkonderzoek naar toepassing van een waterstof aangedreven warmtesysteem in de kas. En Hogeschool Inholland in Alkmaar gaat onderwijs ontwikkelen voor de technici die met waterstoftoepassingen gaan werken. Zo heeft elke zijn eigen onderzoeksterrein, waarbij we er natuurlijk wel voor zorgen dat we kennis uitwisselen. Op die manier willen we binnen de drie jaar die het project gaat duren zoveel mogelijk voortgang boeken. Om het Fieldlab heen zit nog een cluster van technische en financiële partijen die expertise leveren. Zo bouwen we een complete waterstofketen op: van vraag tot aanbod.”

Welke problemen in de regio met het project op te lossen?

“We willen heel veel leren en kennis delen met de agrarische ondernemers in de regio. Daarnaast willen we oo drempels verlagen die horen bij een innovatietraject als dit. Zodat we het ondernemer makkelijker maken om aan de slag te gaan met waterstof en verduurzaming te combineren met een goed verdienmodel. De focus ligt op Noord-Holland Noord, aar dat wil niet zeggen dat we ons tot deze regio beperken. Om waterstof rendabel te maken, heb j een ruime afzetmarkt nodig. Er hebben zich al internationale spelers gemeld die graag met ons willen samenwerken. Nee, ik kan geen namen noemen, maar het zijn interessante partijen die het project kunnen versterken.”

Welk tijdspad heeft het Fieldlab project?

“Het project is opgebouwd uit drie fasen van elk een jaar. Dit eerste jaar staat in het teken van het opzetten van de basisvoorzieningen en aanvragen van de vergunningen en financiering. In deze fase willen we ook in gesprek komen met geïnteresseerden over hoe we waterstof een plek kunnen geven in het energiesysteem. Mijn oproep is dan ook: wil je meedoen aan projecten, wil je een kennissessie organiseren of heb je een vraag over waterstof? Meld je aan!”

>Het aanmeldformulier vind je hier.

Welke stappen moet een agri-ondernemer zetten als hij de mogelijkheden van waterstof wil onderzoeken voor zijn bedrijf?

“Bepaal eerst voor je eigen bedrijf waar en hoe je duurzame energie kunt produceren. Breng vervolgens jouw energiestromen in kaart en inventariseer hoe flexibel je bent met energiegebruik. Kun je bedrijfsprocessen gemakkelijk aanpassen op momenten dat je veel of juist weinig stroom opwekt? Zoek uit hoe je energie kunt opslaan of omvormen naar andere producten. Is er een partij in de buurt die de door jou geproduceerde groene waterstof wil kopen? Mijn advies zou zijn om een expert in te huren. Projectpartner Hygro kan desgewenst energiestudies uitvoeren, maar je kunt ook een adviesbureau inhuren.”

Welke praktische tips en adviezen kun je geven aan agri-ondernemers die interesse hebben in het toepassen van waterstof in hun bedrijf? 

“Ga praten met mensen, ook al heb je alleen nog maar een plan. Om een elektrolyser op je terrein te zetten heb je bijvoorbeeld vergunningen nodig. Sommige gemeenten vinden dat nog best eng, dus is het belangrijk dat je al in een vroeg stadium met ze om tafel gaat zitten. Zoek contact met bedrijven die de vergunning al rond hebben. Ga bijvoorbeeld eens kijken hoe Rainbow Colors dat aangepakt heeft. En nodig je contactpersoon bij de gemeente daarbij ook uit.”

Over wat voor soort investeringen moeten ondernemers eigenlijk nadenken?

“Aan de slag gaan met waterstof in je bedrijf is niet goedkoop. Je moet al snel paar ton investeren. Daar staat tegenover dat het ook oplevert. Het gaat om het totaalplaatje. En er is een subsidieregeling waarmee je tot wel 60% van het investeringsbedrag in een elektrolyser en de exploitatiekosten kunt dekken.”

Wat wil je over drie jaar hebben bereikt?

“Over drie jaar hebben we een volledige waterstofketen in de regio en innovaties gerealiseerd. Ik verwacht dat glastuinders hun kas verwarmen met restwarmte en duurzame energie op de onbalansmarkt inkopen. En mogelijk dat bij een aantal bedrijven een tractor op waterstof rondrijdt.”

EFRO logo - medegefinancier door Europese Unie

Meer nieuws

Bas van de Haterd over recruitment in agrifood
Smart Farming
Werken en leren

Bas van de Haterd: “Een robot kan wereldwijd iets nieuws leren met één update”

Bas van de Haterd is keynote spreker tijdens het Greenport jaarcongres op woensdag 16 oktober. Vooraf stelden we hem 5 vragen. Over innovatie en robotisering, het aantrekken van technisch opgeleid...

Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

Feestelijke kick-off: Samen op weg naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw

Microsoft, Greenport NHN en LTO Noord gaven op vrijdag 5 juli de aftrap van een nieuw 12-jarig innovatieprogramma. Met aanzienlijke investeringen en betrokkenheid van boeren en diverse stakeholders als BO...