Energie

Glastuinbouwgebied Het Grootslag heeft klimaatdoelen 2030 nu al behaald

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in Gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland heeft het nu al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik prijst hiervoor vooral de ondernemers. “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘Gebiedsvisie Energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord (download hier). Waarom Het Grootslag zo’n duurzame voorsprong heeft? Het gebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Echt verrast

Ilse Zaal, gedeputeerde economie van provincie Noord-Holland, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.” 

Een tussenstap

Harry Nederpelt legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW en Greenport NHN. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn nog maar een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.

Bijschrift bij headerfoto: De officiële overhandiging van Gebiedsvisie Energie Glastuinbouwgebied Het Grootslag. Vooraan in beeld (met bord) Ilse Zaal en Harry Nederpelt. Daarachter v.l.n.r.:Jacco Vooijs (Glastuinbouw Nederland), Jeroen Noot (GreenportNHN), Jeroen Larrivee (Greenport NHN en Greenport Aalsmeer), Laurens Vlaar (ECW Energy), Mike Gitzels (Plantenkwekerij Gitzels), Wilbert Ammerlaan (Glastuinbouw Nederland), Robert Kielstra (ECW Energie) en Daniël Banis (Ontwikkelingsbedrijf NHN).

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 november, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.