Samen met zo’n dertig partners werkte Greenport NHN de afgelopen vijf jaar aan het project EFRO EVERGREEN, waarbij innovatie en duurzaamheid binnen de agrarische sector voorop stond. Nu het project bijna is afgerond kan de balans worden opgemaakt.

In het project werkten zo’n 25 agribedrijven en zes kennisinstellingen intensief samen om het agricluster in Noord-Holland te versterken en innovatie vorm te geven in de praktijk. Sinds 2016 zijn uiteenlopende onderzoeken, concepten en ideeën uitgewerkt binnen verschillende programmalijnen: Duurzaam Bodembeheer, Teelt op Water, Inhoudsstoffen en Clusterversterking. Met name binnen het programma Clusterversterking is de duurzame samenwerking tussen agribedrijven en kennisinstellingen geborgd door de totstandkoming van zogenoemde Living Labs; hierin werken studenten, docenten en ondernemers samen aan praktijkonderzoeken.

Ter afsluiting van het project is een deel van de ervaringen en verhalen gebundeld in een magazine. In het voorwoord vertelt Jeroen Noot (programmamanager Greenport NHN): “Binnen de kaders van het project hebben we gezien dat er ruimte was om verder te kijken dan de bekende weg. Zo was er de kruisbestuiving tussen bloembollenkwekers en de akkerbouwers, die samen optrokken met hun vragen rondom groenbemesters. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor inhoudsstoffen: er was voldoende gelegenheid om van elkaar te leren, terwijl deelnemers wel hun eigen weg bleven volgen. En de bezoeken van telers aan de Amsterdam Green Campus hebben zowel de wetenschappers als de deelnemers veel inzicht gebracht.”

Magazine 

Wilt u een exemplaar van het magazine ontvangen? Vul hier het formulier in. De artikelen van het magazine zijn ook digitaal te lezen via www.greenportnhn.nl/magazine-evergreen

Achtergrond project EVERGREEN

Project EVERGREEN is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door de toenemende mondiale behoefte aan voedsel is het noodzakelijk om steeds zorgvuldiger om te gaan met de beschikbare grondstoffen. De verschraling van het landschap en de afnemende water- en bodemkwaliteit vereist een continue niet aflatende inzet op duurzaam bodembeheer, groene gewasbescherming, vermindering van ziektes en verhogen van voedselveiligheid, versterking van de biodiversiteit, vermindering van energieverbruik en toepassing van technologische innovaties, automatisering en robotisering. 

Meer nieuws

Winnaar publieksprijs Agrarisch Ondernemer van het Jaar: "Ik kan echt gelukkig worden van onze grond"

De biologische teelt van bloembollen promoten. Met dat doel deden John en Johanna Huiberts uit Sint...

Netcongestie tegengaan met een virtueel lokaal energiesysteem

Door netcongestie kunnen duizenden vierkante meters dakoppervlak bij agrarische bedrijven niet...

[VIDEO] Ontwikkeling van precisiespuiten bij teelt gewassen. Deel 2: Dataverwerking

In deel 2 in de serie over het project Digital Farming NHN bespreken we het hoe en waarom van...