Groente- en fruitresten die nu nog als snijafval worden afgevoerd, kunnen via fermentatie worden omgezet tot een hoogwaardig voedingssupplement met hoge concentratie vitaminen B12. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een door Amsterdam Green Campus en partners ontwikkelde technologie. Ondernemer Ad van Vugt ziet nieuwe kansen om iets te doen aan de verkwisting van levensmiddelen. In het NHD doet hij zijn verhaal.

Met zijn idee veroverde Ad van Vugt een plek in de Circulaire Innovatie Top 20 van de provincie Noord-Holland. Inmiddels bevindt het plan zich in een vergevorderd stadium. Van Vugt heeft een bedrijf die de groenteresten levert, een bedrijf die de vitaminen B12 kan winnen en een producent van vleesvervangers die de biologische B12 wil afnemen. "Binnen een paar maanden moet de zaak draaien", verwacht hij. Probleem of uitdaging is nog wel om het droogproces op grote schaal uit te voeren. "Maar ook daarmee zijn we met behulp van kennisinstituten goed op weg. Het ziet er goed uit.’’

Voor het idee om vitamine B12 te winnen uit snijafval werkt Van Vugt volgens het NHD artikel samen met groenteverpakker Vezet uit Warmenhuizen. Andere mogelijke grote leveranciers zijn groentesnijder Hessing en het bedrijf Heemskerk. Samen zijn deze bedrijven goed voor het leeuwendeel van het snijafval in de provincie.

Lees de rest van het artikel hier (achter betaalmuur). Of download de pdf hieronder.

Het fermentatieproces dat groente- en fruitresten omzet in hoogwaardige voedingssupplement werd ontwikkeld in het kader van het POP-3-project Zijstromen. Naast Amsterdam Green Campus, zijn hier diverse partners bij betrokken, waaronder Wageningen University & Research (WUR), Oterap (het investeringsbedrijf van Van Vugt) en Greenport Noord-Holland Noord.

Meer over deze technologie lees je hier: Gepatenteerd fermentatieproces transformeert 'waardeloze' reststromen in winstgevend product.

Headerfoto: Professor Jeroen Hugenholtz van de Wageningen University & Research (WUR), de 'uitvinder' van het fermentatieprocédé.

Meer nieuws

Farming Simulator

Farming Simulator Challenge krijgt warm onthaal in het groene onderwijs

Het streven is de game onderdeel te maken van het lesprogramma in het groene onderwijs.
Bijeenkomst Smart Farming Peren

Ongedierte bestrijden met drone opnames

Studenten, onderzoekers, docenten en vertegenwoordigers uit het werkveld kwamen op woensdag 9...
Bodemkennis

Verbeter je bodemkennis met digitale lesmodule De Bodem

Bollenacademie heeft nu alle kennis over de bodem ontsloten in de complete, digitale lesmodule De...