Met zijn idee veroverde Ad van Vugt een plek in de Circulaire Innovatie Top 20 van de provincie Noord-Holland. Inmiddels bevindt het plan zich in een vergevorderd stadium. Van Vugt heeft een bedrijf die de groenteresten levert, een bedrijf die de vitaminen B12 kan winnen en een producent van vleesvervangers die de biologische B12 wil afnemen. “Binnen een paar maanden moet de zaak draaien”, verwacht hij. Probleem of uitdaging is nog wel om het droogproces op grote schaal uit te voeren. “Maar ook daarmee zijn we met behulp van kennisinstituten goed op weg. Het ziet er goed uit.’’
Voor het idee om vitamine B12 te winnen uit snijafval werkt Van Vugt volgens het NHD artikel samen met groenteverpakker Vezet uit Warmenhuizen. Andere mogelijke grote leveranciers zijn groentesnijder Hessing en het bedrijf Heemskerk. Samen zijn deze bedrijven goed voor het leeuwendeel van het snijafval in de provincie.
Project ‘Valorisatie reststromen’
Het fermentatieproces dat groente- en fruitresten omzet in hoogwaardige voedingssupplement werd ontwikkeld in het kader van het POP-3-project Valorisatie van reststromen groente en fruit. Naast Amsterdam Green Campus zijn diverse partners hierbij betrokken, waaronder Wageningen University & Research (WUR), Oterap (het investeringsbedrijf van Van Vugt) en Greenport Noord-Holland Noord.