Energie

Hoe zit het met de economische haalbaarheid van de waterstoftractor?

Verschillende fabrikanten werken aan waterstof aangedreven tractors. Maar hoe zit het met de financiering van waterstoftractoren? Kevin Oranje, Hbo-student Accountancy, zocht het uit voor zijn afstudeeropdracht.

Verschillende ondernemers in de regio willen graag de overstap maken van diesel naar waterstof. Maar daar is wel een voorwaarde aan verbonden, namelijk dat waterstof rendabel is. De onderzoeksvraag die Kevin Oranje in samenspraak met GreenportNHN opstelde voor zijn scriptie, spitste zich toe op de vraag: is de waterstoftractor op dit moment al een economisch haalbaar alternatief?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het antwoord is ‘nee’. Niet alleen is een waterstof motor veel duurder dan een dieselmotor, er komen in de praktijk ook allerlei investeringen bij. Zo willen veel telers een waterstoftank op hun erf, zoals ook voor diesel. Uit gesprekken van Oranje met telers kwam naar voren dat er vooralsnog weinig interesse is in gezamenlijke tankstations.

Groene cijfers

Hoewel agrarisch ondernemers het belang onderkennen van duurzaamheid, vinden ze een investering in waterstof financieel niet aantrekkelijk. Oranje: “Vaak hebben ze wel zonnepanelen of een windmolen, maar dat is omdat daaraan financiële regelingen gekoppeld zijn. Bij waterstof is dat veel minder het geval. En als ondernemer wil je aan het eind van het jaar groene cijfers zien. Dus ik kan me goed voorstellen dat een ondernemer niet vooraan staat om zo’n grote investering te doen. Maar ook dat hoort bij onderzoek: aangeven waar het wringt en wat er nog moet gebeuren.”

Wat er dan moet gebeuren? Volgens Oranje is het als eerste belangrijk dat er meer informatie beschikbaar komt over onderhoud en reparatie. Kennis is schaars, terwijl onderhoud en reparatie wel een van de grootste kostenposten is voor het agrarisch bedrijf. “Hoe groot is de kans dat onderdelen van de tractor stuk gaan? En wat kost dat dan? Verder moeten er voldoende tanklocaties komen voor agrariërs. En de productie van waterstof moet worden doorontwikkeld.”

Waterstof staat aan het begin

In Noord-Holland Noord is nu één waterstoftractor in bedrijf. Het gaat om een ‘proof of concept’ dat de inzetbaarheid van waterstoftechniek in de agrarische sector moet aantonen. Oranje zegt benieuwd te zijn hoe het er over vijf tot tien jaar voorstaat. “Kijk naar Tesla, daar was iedereen ook sceptisch over en inmiddels zie je ze overal. We staan pas aan het begin.”

>Naar het project ‘Waterstof voor agrologistiek’

Meer nieuws

Open Dag project Zoetwaterboeren 2024
Water
Greenchain
Video

Open Dag Zoetwaterboeren: Over het oogsten, opslaan, zuiveren en toedienen van water

Onder de titel ‘van resultaten naar praktische handvatten’ organiseerde het onderzoeksproject Zoetwaterboeren op 6 juni een open middag. Ruim 90 belangstellenden zagen in de praktijk hoe je met een duurzaam...

Laserweeder in bollenteelt voor Fieldlab Bol
Bodem
Greenchain
Video

Fieldlab Bol: de toekomst van bloembollenteelt

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld bevindt zich in Noord Holland Noord. Dit mooie landschap vol kleurrijke bloemen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een broedplaats...