De Tuinbouw Battle strijkt dinsdag 25 februari voor het eerst neer op Texel. Leerlingen van basisscholen De Fontein in Den Burg, de Lubertischool in De Koog, De Bruinvis in Oudeschild en de Thijsseschool in Den Burg strijden vanaf die dag om de prijs voor de beste tulpenteelt in de Tuinbouw Battle van GreenPort Noord-Holland Noord. Ook in de hal van het gemeentehuis staat tijdens de Tuinbouw Battle een tulpenteeltkar.

De Tuinbouw Battle is een interactief en innovatief lesprogramma, bedoeld om jonge kinderen te interesseren voor het werken in de agrarische sector. Jaarlijks doen 35 scholen mee in Noord-Holland Noord en dankzij de inzet van het programma Match2020 van het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt! nu voor het eerst op Texel. 

Tijdens de Tuinbouw Battle wordt op scholen een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teellaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na ongeveer 3 weken zo’n 400 tulpen geoogst. De kinderen mogen zelf bedenken wat ze met de opbrengst van de tulpen doen. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning.  

Bezoek tulpenexperts 

Op Texel kunnen de kinderen tijdens of na de battle naar het bedrijf van tulpenteler Menno Timmer van Noordbol. Daar krijgen ze een kijkje in de praktijk en kunnen ze ook de machines bewonderen. Vrijwilliger Piet Arie Rustenburg is dé tulpenexpert en bezoekt de scholen om instructies en een inkijkje te geven in de technologische aspecten van de agrarische sector.

Opbrengst en prijs 

In het programma wordt een beroep gedaan op de inventiviteit van de kinderen. Schoolklassen organiseren de mooiste activiteiten om de tulpen tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In de afgelopen jaren werden er al veilingen gehouden, evenementen georganiseerd, sponsorprojecten opgezet, deur-tot-deur-verkopen gedaan. Niets is te gek. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle. Zij mogen een dag naar Land van Fluwel in Sint Maartenszee.

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...