Bodem

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over knelpunten bij aaltjesbestrijding in de bollenteelt. Ook legde hij uit hoe een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan een integraal advies voor de telers.

Telers ondervinden steeds meer problemen met het behoud van een goede bodemkwaliteit. Bij het wisselen van percelen tussen bollenteelt en akkerbouw lopen ze tegen allerlei knelpunten aan. Zoals krimpt het aanbod correctiemiddelen voor een veilige start en neemt het aanbod geschikt areaal af. Hierdoor groeit de kans op bodemaaltjes.

Wat je hier tegen kunt doen en wat een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan bestrijding van aaltjes, vertelde aaltesexpert Leendert Molendijk van de WUR vorige week tijdens de Vaktentoonstelling van Vertify in Zwaagdijk. Zo’n tachtig tulpenkwekers en -broeiers luisterden vol belangstelling naar zijn verhaal. Niet alleen besprak Leendert de verschillende knelpunten bij aaltjesbestrijding in de bollenteelt, ook legde hij uit hoe een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan een integraal advies voor de telers.

In het project Bollen@ Bodem & Aaltjes proberen we kennis en instrumenten te leveren om de kwaliteit van eigen en huurpercelen duurzaam te verbeteren, met name op het gebied van aaltjesbeheersing in de bloembollensector. Interesse in een cursus over het Bodem Kwaliteits Plan (BKP) en gezamenlijk bodembeheer? Bekijk de projectpagina voor meer informatie en contactgegevens.

Meer nieuws

Laserweeder in actie voor Fieldlab Bol
Bodem
Greenchain

Laserweeder in plaats van chemische onkruidbestrijding

Bloembollenbedrijf Boltha in Breezand, een van deelnemende bedrijven in Fieldlab bol, heeft een investering gedaan in de aanschaf van de futuristische laserweeder. Met deze robot wordt het onkruid tussen de...

Lectoraat Smart Farming schaalt op en is klaar om bij te dragen aan datatoepassingen agri.
Smart Farming
Werken en leren

Smart Farming platform schaalt stevig op en is klaar om bij te dragen aan datatoepassingen in agri

Perenbomen automatisch snoeien en broccoli selectief oogsten. Het zijn slecht enkele van de innovatieve uitdagingen waaraan wordt gewerkt vanuit het data- en kennisplatform Smart Farming, met Hogeschool Inholland als uitvoerende...