Telers ondervinden steeds meer problemen met het behoud van een goede bodemkwaliteit. Bij het wisselen van percelen tussen bollenteelt en akkerbouw lopen ze tegen allerlei knelpunten aan. Zoals krimpt het aanbod correctiemiddelen voor een veilige start en neemt het aanbod geschikt areaal af. Hierdoor groeit de kans op bodemaaltjes.
Wat je hier tegen kunt doen en wat een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan bestrijding van aaltjes, vertelde aaltesexpert Leendert Molendijk van de WUR vorige week tijdens de Vaktentoonstelling van Vertify in Zwaagdijk. Zo’n tachtig tulpenkwekers en -broeiers luisterden vol belangstelling naar zijn verhaal. Niet alleen besprak Leendert de verschillende knelpunten bij aaltjesbestrijding in de bollenteelt, ook legde hij uit hoe een bodemkwaliteitsplan met fysische, chemische en biologische analyse kan bijdragen aan een integraal advies voor de telers.
In het project Bollen@ Bodem & Aaltjes proberen we kennis en instrumenten te leveren om de kwaliteit van eigen en huurpercelen duurzaam te verbeteren, met name op het gebied van aaltjesbeheersing in de bloembollensector. Interesse in een cursus over het Bodem Kwaliteits Plan (BKP) en gezamenlijk bodembeheer? Bekijk de projectpagina voor meer informatie en contactgegevens.