Alkmaars Goud: Alkmaar krijgt eigen kaas

12 oktober 2019

Dankzij een groep kaasliefhebbers die zich hebben verenigd in het Kaasgenootschap komt er in samenwerking met leerlingen van de opleiding producttechnologie van het Clusius College en de zuivelafdeling van HAS in 's Hertogenbosch een eigen Alkmaarse kaas op de markt! Dit genootschap is de afgelopen maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen. Er komt nogal wat bij kijken, bij die echte Alkmaarse kaas. Door de positieve reacties van de Alkmaarders is het Kaasgenootschap niet te stoppen en werkt zij keihard aan een uniek product.

Hoogste tijd voor een echte, heerlijke, eigenwijze Alkmaarder

 

Samenwerking  met studenten Clusius College en HAS Den Bosch

Samen ontwikkelen, samen proeven, samen beoordelen en samen verbeteren. Net zolang tot het de naam verdient: AlkmaarsGoud. Zowel het Clusius College als de zuivelafdeling van de Hogeschool HAS in 's Hertogenbosch hebben voor dit project de nodige subsidies verkregen. De studenten zijn in september gestart met de ontwikkeling van AlkmaarsGoud. Met behulp van crowdfunding is de voorfinanciering bijna rond. Directeur van het Clusius College Alkmaar, Wim van Reenen: "Het Clusius College vindt het fantastisch dat jonge mensen de kans krijgen om hieraan deel te nemen en al lerende bij te dragen aan de ontwikkeling van een regionaal topproduct." 

Het hogere doel

Het genootschap heeft voor ogen dat alle deelnemers bij de ontwikkeling betrokken worden om te komen tot een nieuw Regionaal Product. Met elkaar willen ze in twee of drie jaar het doel bereikt hebben, een eigen Alkmaarder en de naam: Alkmaars Goud! Alkmaars Goud zal nooit in grote hoeveelheden geproduceerd worden. Wij bedienen een niche-markt, het wordt een exclusief product. De bedoeling is ambitieus: Alkmaars Goud moet bekend worden als een topkaas. Een kostbaar genoegen, dat in binnen- en buitenland geroemd wordt en waarmee wij Alkmaar als kaasstad nogmaals op de kaart zetten.

Eigen receptuur en smaak

Alkmaars Goud wordt de eerste Alkmaarse kaas naast de bestaande Goudse, Leidse en Edammers. Deze Alkmaarse kaas wordt ontwikkeld in de regio, naar eigen receptuur en met een eigen smaak. Daarnaast wordt deze kaas uiteindelijk zeshoekig. De kaas wordt gemaakt van melk afkomstig van koeien die grazen in de zes omliggende polders. De Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe. De polderbesturen van deze zes droogmakerijen/polders vergaderden eeuwenlang in het stadhuis in Alkmaar. De polders behoren tot de oudste ter wereld waarvan de eersten al in de 16e eeuw zijn drooggelegd. Ideaal land voor grazende koeien, de lichtzoutige bodem van onze polders doet de rest. De kaas wordt uiteindelijk zeskantig van vorm maar rond van smaak!

Crowd Funding

Het kost tijd om tot de juiste samenstelling te komen, ongeveer 3 jaar. Ook zijn er ontwikkelingskosten en  daarom is er en corowdfunding actie gestart. Voor € 30,- per jaar, drie jaar lang, is men deelgenoot van dit project. Voor dat bedrag krijgt de deelnemer een kilo kaas per jaar, worden zij uitgenodigd voor dkaasproeverijen en hebben zij recht op een certificaat. Een kaas vóór en dóór Alkmaarders. Meer weten over het project? Kijk op alkmaarsgoud.nl en doe mee.​​ Per 1 juni 2019  is de voorverkoopcampagne gestart, zowel voor deelnemers als voor bedrijven; het streven is dat in de  zomervan 2020 de eerste Alkmaarse kazen geproefd kunnen worden.

Foto: Rick Akkermans