Living Lab Hortus

19 november 2020

Hortus Alkmaar: botanische tuin met pit

Rode pepers in de hoofdrol in Living Lab

Dovenetel, aloë vera, eucalyptus…de meeste mensen kunnen wel een aantal planten met geneeskrachtige eigenschappen opnoemen. Maar wie een bezoek brengt aan Hortus Alkmaar ervaart al snel dat er naast de bekende soorten nog een wereld te ontdekken is: in deze prachtige oase van groen staan maar liefst 750 soorten geneeskrachtige planten. En daar zitten vast en zeker tientallen soorten tussen waar je als buitenstaander niet meteen aan denkt - de rode peper bijvoorbeeld. Het zou echter zomaar kunnen zijn dat daar in de toekomst verandering in komt.

Tekst loopt door onder fotoHortus Alkmaar is een botanische tuin met een van de grootste collecties (medicinaal gebruikte) kruiden en planten van Nederland en ver daarbuiten. De tuin levert onder andere materiaal aan het kenniscentrum plantinhoudsstoffen en aan bedrijven en instellingen binnen en buiten de regio. Daarmee streeft Hortus Alkmaar ernaar een waardevolle bijdrage te leveren in wetenschappelijke projecten en de rol van planten in gezondheidskunde. Eén van de planten die volop in de schijnwerpers staat is de rode peper. In het living lab van Hortus Alkmaar is (onder andere) onderzoek gedaan naar de preventieve werking van inhoudsstoffen van rode pepers op obesitas. In het onderzoek is geëxperimenteerd met verschillende varianten van de peper en met verschillende teeltwijzen. Daarnaast zijn de pepersoorten blootgesteld aan stressfactoren als droogte en zout, omdat stress de concentratie van de inhoudsstoffen beïnvloedt. 

De bijbehorende analyses zijn uitgevoerd door Fytagoras (centrum voor toegepaste plantwetenschappen) en de Universiteit van Amsterdam: samen ontleden zij de variatie aan inhoudsstoffen bij de verschillende teeltmethodes. Daarnaast beoordeelt Vivaltes (spin-ff binnen het Utrecht Science Park) samen met de Universiteit van Amsterdam het effect van de verschillende teeltmethodes op de inhoudsstoffen. Afhankelijk van de resultaten meet Vivaltes de bioactiviteit in een nematode (aaltje of rondworm) met de naam Caenorhabditis elegans (C. elegans). Dit kleine wormpje komt qua DNA en vetmetabolisme grotendeels overeen met de mens en is daarom zeer geschikt voor praktijkonderzoek. Het onderzoek resulteert -in het meest gunstige geval- in de identificatie van de inhoudsstoffen die qua preventieve werking het beste effect geven, gekoppeld aan de pepersoort en de teeltwijze.

> Bekijk hier het magazine