22
Nov
Terugblik: minder voedselverspilling door te leren en te doen

Tijdens de DuurzaamDoor Verspillingsbijeenkomst op 7 november in het Designlab van de Universiteit Twente gingen deelnemers met elkaar aan de slag met de vraag: hoe kunnen Ondernemers en Onderwijs en andere O's gezamenlijk aan de slag om kinderen en jongeren tot 18 jaar bewust te maken van voedsel en in het bijzonder voedselverspilling? De bijeenkomst, met 30 zeer gemotiveerde deelnemers, startte met een pitch van Bart Groesz van Plus Supermarkten waarom het zo belangrijk is dat kinderen bewust worden gemaakt van voedselverspilling: 

  • ruim 50 kilo per persoon per jaar aan eetbaar voedsel wordt weggegooid
  •  het is een wereld van tegenstellingen en uit balans, in Westerse landen is obesitas een probleem, in ontwikkelingslanden sterven nog steeds veel kinderen aan honger 
  • veel kinderen weten groenten niet bij naam te noemen of hoe het groeit 

Drie voorbeelden van samenwerking tussen Onderwijs en Ondernemers lieten zien dat je kinderen op verschillende manieren kennis over voedsel kunt bijbrengen, waaronder Rian van Dam van GreenPort Noord-Holland Noord: 

•    Liedewij de Graaf van IkCirculeer en Hilde Anna de Vries van Smaackmakers vertelden over hun IkCirculeerprogramma voor onderwijsinstellingen. 
•    Rob Baan van Koppert Cress biedt met zijn cress (kiemplantjes) Smaaklessen aan in zijn kassen voor de scholen van basisonderwijs in het Westland. 
•    Rian van Dam van GreenPort Noord-Holland-Noord vertelde over het gezamenlijke project van Overheid, Ondernemers en Onderwijs 'De Groene Schoolkantine', waarin leerlingen zelf bij de boer op bezoek gingen om voedsel te zien groeien en mee te nemen voor bereiding en consumptie in de schoolkantine. 
 

Plaats een reactie