Bij de uitreiking van de Topsector T&U Innovation prijzen op donderdag 23 werd Vertigo Technologies uitgeroepen als winnaar. Planthunters ging dankzij een record aantal stemmen met de publieksprijs naar huis.

Beide winnaars zijn er volgens de jury in geslaagd om een innovatie te ontwikkelen die aantoonbaar kan bijdragen aan het optimaliseren van de waardeketen. De uitreiking vond plaats tijdens het HeroFestival, seeded by HortiHeroes, in Amsterdam.

In het fruit kijken

Startup Vertigo Technologies heeft een sensor ontwikkeld om de kwaliteit van fruit te inspecteren, zonder het te beschadigen. De nieuwe detectietechniek is gebaseerd op microgolfmetingen waarmee je als het ware in het fruit kijken. De sensor kan met één meting meerdere parameters inspecteren, zoals rijpheid, interne gebreken en houdbaarheid. 

De hoofdprijs bestaat uit een kennisvoucher van €25.000,- waarmee Vertigo samen met Wageningen University & Research het concept verder kan uitwerken. Daarnaast ontvangt de winnaar begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar en een wildcard voor deelname aan het StartLife acceleratieprogramma voor agrifoodtech startups.

Digitaal platform

Met een record aantal stemmen ging de publieksprijs naar Planthunters dat een digitaal platform heeft ontwikkeld voor nieuwe en bijzondere planten voor kwekers, exporteurs, detaillisten en consumenten. Op deze manier maakt Planthunters deze planten toegankelijk voor iedereen. De publieksprijs bestaat uit €1.500 en deelname aan het HortiHeroes Startup Programma.

Juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was onder de indruk van de inzendingen. “Het thema van deze editie was ‘Improving the value chain in horticulture’. Voorgaande edities lag de focus veel meer op technologie in de kas, maar het optimaliseren van de waardeketen is voor de tuinbouw ook essentieel. Juist de ketenbrede systeeminnovaties kunnen de sector vooruit helpen.”

Bijschrift foto: Gabriel Llorens Valles (rechts) van Vertigo Technologies ontvangt de juryprijs uit handen van Michiel Roelse, operationeel directeur TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (midden) en juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (links) en de rest van de jury.

Meer nieuws

Digital Farming NHN

Data oogsten met Digital Farming NHN: Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Interview met Kristel van Ammers van Hogeschool Inholland en Pieter Vlaar van Vertify. Met...

Officiële aftrap voor project Zoetwaterboeren op Hoeve Lotmeer

Aansluitend op de opening is er om 17 uur een informatieve bijeenkomst 'NPPL on Tour'.
Wessel van Paassen

5 vragen aan Wessel van Paassen (31), Green Simplicity

Maak kennis met de deelnemers aan het jongerenpanel van de Greenport NHN conferentie.