Energie

5 vragen aan Pim Sturm, Loonbedrijf Sturm-Jacobs

In de serie partnerportretten van Fieldlab Waterstof in Agri gan we deze keer in gesprek met Pim Sturm, directeur van Loonbedrijf Sturm-Jacobs. Over de ambities van zijn bedrijf rondom waterstof, de rol van samenwerking en de praktische uitdagingen waar hij tegenaan loopt. “We willen écht stappen zetten richting verduurzaming — voor onszelf én voor de sector.”

1. Kun je in het kort Loonbedrijf Sturm-Jacobs voorstellen?

“Loonbedrijf Sturm-Jacobs is een gevestigde naam in de agrarische sector. We zijn gevestigd in Wieringerwerf en actief in de akkerbouw, bollenteelt én grondverzet in Noord-Holland, maar ook elders in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De grondverzettak is met name de afgelopen jaren sterk gegroeid, inclusief het bouwrijp maken voor bedrijven, kassencomplexen, windparken en datacenters.

“We zijn ook actief op het gebied van precisielandbouw en lopen voorop met toepassingen zoals GPS-gestuurd zaaien, variabele bemesting, precisiespuiten en opbrengstmetingen op bijvoorbeeld rooiers. Sinds 2013 werken we nauw samen met onderzoekscentrum Vertify, waarbij delen van het eigen terrein als proefvelden worden gebruikt.”

2. Wat was voor Loonbedrijf Sturm-Jacobs aanleiding om aan te haken bij Fieldlab Waterstof in Agri?

“Het project is voor ons belangrijk omdat het draait om samenwerking, kennisdeling en het gezamenlijk sluiten van de waterstofketen — van opwekking en infrastructuur tot afzet. We kunnen de dingen niet blijven doen zoals we ze altijd gedaan hebben; dat is simpelweg niet toekomstbestendig. Samenwerking binnen dit project helpt ons én de sector vooruit richting een duurzamer agrarisch systeem.”

3. Welke rol zie je op termijn weggelegd voor waterstof in agri?

“Waterstof kan op termijn een duurzaam alternatief worden voor diesel, vooral bij zwaar werk zoals grondverzet, oogstmachines en transport. Elektrificatie is daar vaak nog niet haalbaar vanwege het hoge energieverbruik. Ook op het erf zelf kan waterstof een rol spelen, bijvoorbeeld in combinatie met energieopslag. Lokaal opwekken en gebruiken zou bijdragen aan energieonafhankelijkheid en emissiereductie.

“Voor ons gaat het om meer dan brandstofvervanging: we willen toewerken naar een toekomstbestendig systeem waarin we de hele waterstofketen in eigen hand kunnen nemen.”

4. Wat is voor jullie de grootste uitdaging?

“De grootste uitdaging voor ons is dat er nog geen helder en concreet beeld is van wat er écht mogelijk en haalbaar is voor ons bedrijf op het gebied van waterstof. Er is behoefte aan een gedegen inventarisatie die laat zien welke toepassingen op termijn rendabel kunnen worden, ook als de huidige businesscase zonder subsidies nog niet sluitend is. We willen vooruitkijken, maar wel met realistische verwachtingen.

“Daarnaast is er simpelweg geen aanbod van waterstofmachines vanuit de fabriek. Er zijn wel partijen die werken aan ontwikkeling, maar dat verloopt traag. Nieuwe productielijnen opzetten kost veel tijd en geld, en fabrikanten willen logischerwijs eerst zicht op voldoende afzet voordat ze grootschalig investeren. Ombouw van bestaande machines is momenteel geen aantrekkelijk alternatief: het is duur, en je verliest garantie en service vanuit de dealer — wat voor een bedrijf als het onze een fors risico is.

“Daarbovenop is het vergunningentraject voor het gebruik en opslaan van waterstof complex. Veel betrokken instanties hebben nog weinig ervaring met deze materie, wat het proces vertraagt. En ten slotte mogen we de menskant niet vergeten: we zullen personeel moeten opleiden dat veilig en gecertificeerd kan werken aan waterstofmachines. Dat vraagt tijd, scholing en vertrouwen in een technologie die nog in de kinderschoenen staat.

“Kortom, we willen graag stappen zetten, maar lopen tegen praktische, technische én organisatorische drempels aan die we niet alleen kunnen oplossen. Daarom is samenwerking binnen dit soort projecten zo belangrijk.”

5. En wat is voor jou het grootste succes binnen dit project tot op heden?

“Het belangrijkste succes is de goede samenwerking binnen het project. Er wordt veel kennis gedeeld en we worden door leveranciers steeds vaker gezien als serieuze partij voor toekomstige waterstoftoepassingen. Ook is een van onze grootste klanten in het grondverzet bereid om mogelijk als launching customer op te treden — een belangrijk teken dat ons netwerk meedenkt.

“Daarnaast hebben bezoeken aan JCB en Fendt waardevolle inzichten opgeleverd, net als de bijdrage van studenten die onze casus hebben onderzocht. En heel concreet: we staan op het punt om de eerste stap in de praktijk te zetten met een waterstofaggregaat. Daarmee kunnen we gaan testen, ervaring opdoen, en echt gaan ontdekken wat er nodig is om dit werkend te krijgen op het erf. Dat voelt als een belangrijke doorbraak.”

079 Fieldlab-agri-waterstof NHN wit1024_2

Meer nieuws

Werken en leren

Vacature: Projectontwikkelaar Agri & Food

Wil jij werken aan innovatie in de brede agrifoodketen en het verschil maken voor ondernemers in Noord-Holland Noord? Ga bij ons aan de slag als Projectontwikkelaar!

Dashboard maakt watermanagement voor agrariër inzichtelijk.
Water
Greenchain
Video

Klimaatadaptief werken met innovatief watermanagementsysteem

Klimaatverandering stelt de agrarische sector voor flinke uitdagingen, vooral op het gebied van waterbeheer. In deze video laten we zien hoe een innovatief, digitaal watermanagementsysteem agrarische ondernemers ondersteunt bij klimaatadaptief...