Blackshore wint innovatiecirkel Bollenrevolutie 4.0

Vanuit de PPS Bollenrevolutie 4.0 is er een innovatiecirkel georganiseerd over precisieteelt. Hierbij werden partners van dit project en vier nieuwe bedrijven uitgedaagd om mee te denken en mee te doen in het bedenken én ontwikkelen van nieuwe technologische toepassingen voor de bollenteelt.  De aanwezigen konden stemmen op het bedrijf dat zij het meest innovatief vonden. Met dit bedrijf gaan we verder in gesprek om te kijken of we ze vanuit het project kunnen ondersteunen bij hun verdere ontwikkeling. Uiteindelijk kreeg BlackShore de meeste stemmen.

Image

Steeds meer bollentelers realiseren zich dat er nog veel winst te behalen is met de introductie van datamanagement en nieuwe technologieën in de bollenteelt. Daarom is in 2019 het Topsectorproject Bollenrevolutie 4.0 van start gegaan.

De ambitie is om naast dit Topsectorproject nieuwe projecten te starten die helpen om precisietechnieken in de bollenteelt te introduceren. We hebben van verschillende bedrijven goede project-ideeën ontvangen, maar vaak kunnen deze bedrijven de projecten niet alleen realiseren. Zij zoeken naar aanvullende financiering of samenwerking met anderen.

De innovatiecirkel is erop gericht bedrijven aan elkaar te koppelen voor het ontwikkelen van nieuwe technologische toepassingen voor de bollenteelt. In de cirkel werden vier bedrijven en innovaties in een pitch gepresenteerd:

 • TechNature B.Vontwikkelt en verkoopt  slimme oplossingen voor optisch sorteren en camera-gebaseerde gewassensoren in de groente-, fruit-, bloemen-, eieren- en voersector.  De SpectraCam is een multi-spectrale gewassensor en meet biomassa, bladgroengehalte en plantstress in vele gewassen. De camera werkt volledig autonoom en genereert hoog nauwkeurige metingen die een teler kan gebruiken voor bemesting, bespuitingen en irrigatie.
   
 • Beam Tracking is een innovatieve startup met als doel het toegankelijk maken van slimme voorraadregistratie en tracking & tracing. Met de gebruiksvriendelijke app laten we bedrijven in de sector eenvoudig hun producten en voorraad beheren en track-en-tracen.
   
 • BlackShore Gestuwd vanuit de ruimtevaart heeft BlackShore een unieke manier bedacht om satellietbeelden om te zetten in nuttige data. Door middel van een game worden gebieden op aarde gevisualiseerd waarbij de spelers worden gevraagd wat zij zien. Terwijl de speler leert en wereldproblemen ervaart worden zo hoogwaardige landkaarten gegenereerd. Het systeem heet het ‘Cerberus Crowdsourcing Platform’. Samenwerkend met de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA) zijn de meeste projecten die zijn uitgevoerd gericht op diverse verduurzamingsprojecten van ontwikkelingslanden, maar gaat BlackShore nu een nieuw project doen gericht op ons eigen grondgebied en dan wel de bollensector als uitgangspunt.
   
 • Blue-bi systems is een bedrijf dat samen met derden een basis-datakoppelingssysteem heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt de datastromen van verschillende leveranciers van apparaten, instrumenten en bijvoorbeeld machines van andere partijen aan elkaar te koppelen. Zo kun je als ondernemer alles terug vinden in een management- en bedrijfssysteem. De basis bestaat uit een urenregistratie tijdens de werkzaamheden, tot de loonadministratie. Daarnaast zijn er allerlei vervolg- opties mogelijk voor verdere koppelingen binnen het bedrijf en de werkzaamheden.
   

Karel Bolbloemen, initiatiefnemer van het POP3 project real management in de bloembollen, ontwikkelt samen met Blue-bi Systems, een innovatieve BIG-Data applicatie die toepasbaar is in een bollen- en broeibedrijf. Lees hier meer over het project Real Management in de Bollen (POP3).

 

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...