Foodstudent Bjorn loopt stage bij NMK Esbaco: meten, controleren, afvinken en gáán!

Weten wát je wilt, wannéér je het wilt en waaróm je het wilt: voor veel mensen is dat een behoorlijke zoektocht. Zo niet voor Bjorn Knol uit Den Helder. De 21-jarige student Voeding en Kwaliteit heeft een vastomlijnd plan. Eén van de onderdelen uit dat plan was een stage bij NMK Esbaco in Hoorn, waar hij kwaliteitscontroles op bakkerijproducten uitvoert. 

Bjorn: “Eerder heb ik de mbo-opleiding Brood en Banket aan het Horizon College in Heerhugowaard gedaan. Toen heb ik vooral het werken ín de bakkerij leren kennen. Nu leer ik meer over hoe producten en ingrediënten aan de voorkant van het proces worden gemaakt: NMK Esbaco maakt bakmixen, vullingen en glazuren en nog veel meer. De kant van de productie op de werkvloer is niet echt iets voor mij: ik kan niet zo goed schakelen in verschillende tempo’s en een hoog tempo is ook lastig. Je zou dat een beperking kunnen noemen omdat ik autisme heb, maar ik zie het anders – ik heb ervan geleerd dat ik iets moet zoeken dat beter bij me past."

Deze stage op de kwaliteitsafdeling is daar een goed voorbeeld van. "Hier doen we de laatste controle op de producten voordat ze de deur uitgaan richting industrie of winkel. Dit werk vraagt aandacht en precisie, er zijn allerlei protocollen waar we ons aan moeten houden. En dat is het soort werk dat mij heel goed past. Bovendien kan ik op deze manier toch met de bakkerijproducten werken, want dat vind ik erg leuk om te doen. Het is top dat ik m’n taken op mijn eigen tempo kan doen.”

Ook mentor Hans Huibers ziet dat Bjorn goed op z’n plek zit: “Ik maakte kennis met Bjorn tijdens een online informatiebijeenkomst over het hbo. Zijn gedrevenheid spatte van het scherm. We zijn samen gaan kijken op welke manier we Bjorn een goede stage konden bieden en dat is gelukt. Hij is ongelooflijk gemotiveerd. En omdat hij precies weet waar hij zelf wel en niet goed in is konden we dit omzetten naar meerwaarde voor hemzelf én het bedrijf. Het is prachtig om te zien hoe mensen in het algemeen en jongeren en dan Bjorn in het bijzonder zich ontwikkelen als ze zich ergens thuis voelen.” 

Kleurcontrole

Als Bjorn vertelt welke monsters hij zoal controleert, loopt het water je langzaam maar zeker in de mond. “Ik check bijvoorbeeld marsepein en icing, spijs en jam. We bekijken bijvoorbeeld de kleur en stevigheid van producten. We doen dat onder andere door vergelijkingen te maken met eerdere gegevens en er zijn allerlei normen, meestal met een marge. De gegevens registreren we in de computer.” Nu hij midden in zijn laatste studiejaar zit, denkt Bjorn zorgvuldig na over zijn toekomstplannen. Hij overweegt een hbo-studie te gaan volgen.

Bjorn: “Dat zou de studie Food Innovation kunnen zijn. Maar voordat ik een keuze maak ga ik eerst een paar dagen meelopen in een research & design laboratorium. Een studie kiezen is niet iets wat je zomaar even doet, dus ik wil zeker weten dat ik de juiste beslissing neem.”

Bjorn

Met al zijn ervaring heeft Bjorn de bakkerijwereld inmiddels goed leren kennen, inclusief al het lekkers dat in de vitrines ligt. Heeft hij nog tips? Bjorn: “Ik houd erg van chipolatataart. Maar als je me vraagt wat je écht eens moet proberen, dan zijn dat de fantastische desembroden van de Novalishoeve op Texel. En natuurlijk de prijswinnende kerststollen van Bakkerij Alkemade uit Anna Paulowna!”

Lees hier het Foodportret van Hans Huibers.

Meer nieuws

Wouter Veefkind

Fieldlab Waterstof in Agri NHN is gestart. Wat heeft de agri-ondernemer daar aan?

Waterstof kan een grote rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederlandse bedrijven. Waterstof is...
Bob van der Hout over innovatie in agrifood

Bob van der Hout, Rabobank: "Innoveren in deze sector vraagt gewoon tijd van ondernemers"

5 vragen aan Bob van der Hout, directeur Food en Agri bij Rabobank Noord-Holland Noord.

'Bollenjongen' Allan Visser: "We moeten inzetten op weerbaar telen, met groene middelen en resistente soorten"

Het Greenport NHN congres staat dit jaar in het teken van ‘samenwerken aan innovatie’. Op het...