Op 30 november 2014 is het innovatieproject Duurzaam bewaren & conditioneren van agriproducten afgesloten. Elf bedrijven namen deel aan dit project. Greenport Noord-Holland Noord heeft daarin samen met de bedrijven en Wageningen UR gewerkt aan een aantal innovaties ten behoeve van de bloembollen- en de fruitsector. Er wordt gekeken hoe de verbeterde bewarings- en conditioneringsmethoden ook toegepast kunnen worden bij andere agrarische producten.

In Noord-Holland Noord zijn twee sectoren waar tijdens de conditionering en bewaring van de oogst sprake is van een fors energieverbruik en regelmatig te grote kwaliteitsverliezen: de bloembollensector en de perensector. Het project richtte zich daarom op deze twee sectoren.
 
Bloembollen
Het bollencollectief wilde een installatie waarmee bloembollen na de oogst snel gedroogd én uitwendig ontsmet worden. Het drogen geschiedt door middel van een vacuüm- en opwarmbehandeling en het ontsmetten door behandeling met ozon. Ondanks een aantal kleine successen is het niet gelukt om de beoogde resultaten te behalen. Wel biedt het onderzoek aanknopingspunten om mee verder te gaan in het volgende bewaarseizoen.
 
Peren
De doelstelling van het perencollectief was het verhogen van de productkwaliteit en verlagen van het energieverbruik. In deze perencel is een aantal elementen en componenten ontwikkeld en geïntegreerd:

  • Luchtgeleiders voor een gelijkmatigere luchtverdeling in de cel; 
  • Beter luchtgeleidingsysteem direct achter de koelceldeur;
  • Een nog te ontwikkelen sensor voor de detectie van rotte peren in de cel;
  • Een energiezuinige verdamper;
  • Een interactief regelsysteem dat zorgt voor energiebesparing bij de koeling;
  • Een efficiënte CO2-scrubber met laag energieverbruik

Het bleek mogelijk om tot 70% energie te besparen op de verdamperventilatoren waarbij zelfs de productkwaliteit beter blijft tijdens lange bewaring. Tevens is meer inzicht verkregen in de invloed van circulatie op de temperatuurverdeling in de cel. Ook hiermee kan energie bespaard worden. Daarnaast zijn specifieke markers voor de detectie van rot blootgelegd. Deze worden nu gebruikt voor de ontwikkeling van een rotsensor. Ook zijn oplossingen gevonden om kwaliteitsproblemen van peren, opgeslagen direct achter de celdeur, te reduceren. Er komt een vervolg in het zoeken naar een efficiëntere CO2-scrubber. Ook dat kan leiden tot een verdere reductie van het energieverbruik en een hogere productkwaliteit.

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...