“Groene vingers, groene ogen én groene computers: dat is de tuinbouw van de toekomst” zegt Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport, tijdens de plenaire opening van het event Kick off: Big Data at Ideal Research Greenhouse Lab. “Telers kunnen niet meer alleen vertrouwen op hun intuïtie als ze gewassen kweken. Ze moeten ook kunnen zien hoe een plant reageert. En ze hebben computers nodig, want ze gaan steeds meer meten in de kas. Om al die gegevens te verwerken heeft die teler straks jullie IT-kennis nodig!” Voor sommige studenten  Informatica en Business IT & Management (BIM) in de zaal is dat best een verrassing: “Nooit bedacht dat ik straks misschien help zo’n sappig tomaatje te kweken!”

Tomaten kweken met behulp van computers, kan dat echt?”
 

Zes meter hoog zijn de tomaten in de kas van het Ideal Research Greenhouse Lab . Ze hangen vol glimmend rode tomaten: van cherrytomaten en honingtomaten tot trostomaten en vleestomaten. Met hun wortels staan ze in kleine kweekbakken waar allerlei draden uitkomen. Rondom hun stengels zitten kleine vierkante sensoren en overal in de kas hangen kastjes met displays.

“Echt alles aan deze tomaten wordt gemeten”, vertelt teeltmanager Ary de Jong tijdens een rondleiding door het lab. “Hoeveel water, voeding en C02 de planten krijgen. Hoe groot de bladeren zijn en hoeveel bloembladeren een bloem heeft. Hoe de plant reageert als het iets warmer wordt of als we een raam openzetten. Al die gegevens voeren we in de computer in. En op basis daarvan bepalen we onze koers. Ons uiteindelijke doel? Met zo min mogelijk inspanningen en grondstoffen de beste tomaten krijgen. En ook nog zorgen voor een zo constant mogelijke opbrengst. Dan krijgen we de beste prijs.”

Ik had echt geen idee dat dit allemaal kon. Bij het vakgebied big data denk je eerder aan een baan in de beveiliging, de telecom of de financiële sector, maar minder snel aan de agrarische sector. Terwijl me nu wel duidelijk is dat daar ook echt een toekomst ligt.”

Jeroen van den Bulk, student Informatica

Verrassende inzichten

De IT-studenten zijn tijdens dit event al met velen aanwezig. Voor hen vormt het namelijk de start van hun project. Jeroen van den Bulk, student Informatica heeft zelf familie in de landbouw, maar is toch verbaasd over wat hij heeft gehoord deze ochtend: “Ik had echt geen idee dat dit allemaal kon. Ik zou er graag wat meer over te weten komen. Ik volg nu een minor in big data. Bij zo’n vakgebied denk je eerder aan een baan in de beveiliging, de telecom of de financiële sector, maar minder snel aan de agrarische sector. Terwijl me nu wel duidelijk is dat daar ook echt een toekomst ligt.”

Studenten BIM Eduardo Goncalves Aguiar en Dewi Cadat doen een minor in datadrivenmanagement. “Voor ons is dit een vakgebied voor de toekomst. Op dit moment volgen we specialisaties bij andere bedrijven, maar de tuinbouw is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Ik denk ook dat wij als BIM'ers een waardevolle bijdrage kunnen leveren voor telers. We kunnen namelijk goed bepalen wat meten oplevert voor een ondernemer in tijdwinst en omzetstijging.”

Wij kunnen een waardevolle bijdrage leveren voor telers. We kunnen namelijk goed bepalen wat meten oplevert voor een ondernemer in tijdwinst en omzetstijging.”

Eduardo en Dewi, studenten Business IT & Management

Optimaal samenwerken

De Chinese studentes Zhou Xinyu en Zhao Wenjing zijn kind aan huis in dit lab. Zij volgen het double degree-programma Tuinbouw & Agribusiness van Inholland en studeren de laatste twee jaar van hun studie in Nederland. Onder begeleiding van (docent)onderzoeker Amora Amir doen zij onderzoek naar de teelt van tomaten. Ze houden er een presentatie over voor de andere studenten: “Tijdens ons onderzoek hebben we echt enorm veel gegevens verzameld. We hebben alles aan de gewassen gemeten, deels met de hand, maar ook automatisch met speciale software. En we hebben gebruik gemaakt van de faciliteiten in het lab, zoals klimaat- en irrigatiegegevens. Al die data hebben we met hulp van Amora geanalyseerd.”

De komende weken gaan de Chinese studentes in het lab samenwerken met studenten Informatica op advies van Amora. Ze krijgen tot eind juni de tijd om drie projecten te voltooien op het gebied van big data in de Smart Horticulture-sector. Zhou: “We kunnen echt veel van elkaar leren. Wij weten veel van planten en teelt en kunnen dus aangeven wat we graag willen meten. Zij kunnen slimme modellen bouwen om al onze meetgegevens te verwerken. En wij duiden vervolgens weer wat je ziet gebeuren in een tabel of grafiek.”

Slimme sensoren

Deze studenten kunnen veel voor de landbouwsector betekenen. Daar zijn ze ook bij het Belgische 2Grow van overtuigd. Het bedrijf ontwikkelde een systeem waarbij sensoren meten hoe gewassen reageren op veranderingen in de teeltomgeving. Denk daarbij aan warmte, extra water of juist een tekort aan water. Managers Olivier Begerem en Maxime Dedecker geven een presentatie tijdens het event. “Onze techniek is echt de toekomst van de landbouw. Wij kunnen met onze sensoren veel kleinere effecten meten dan met traditionele methoden. En wij bieden telers veel meer data dan zij met hun groene vingers of groene ogen kunnen verwerven.”

Een uitdaging blijft wel hoe 2Grow telers kan helpen al die data te interpreteren. Olivier en Maxime doen nu nog veel handmatig of via Excel. “We hebben daar de hulp van IT-specialisten bij nodig. Zij kunnen modellen maken waarmee we een relatie kunnen leggen tussen parameters. En ze kunnen een handig dashboard ontwikkelen zodat een teler alle gegevens bij elkaar op zijn scherm ziet. Ik weet zeker dat we nog veel gaan samenwerken!”

Ideal Research Greenhouse Lab

Het living  lab wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het EFRO-project Evergreen van Greenport Noord-Holland Noord . De subsidie is onder andere bedoeld om Big data-toepassingen in de tuinbouw en agribusiness te ontwikkelen en zo oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken in deze sectoren.

Bron: Inholland

> Bekijk hier het magazine 

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...