Convenant Agriprojecten Match 2020: Kom ook werken in de agribusiness!

De agribusiness is een sector met veel banen en technologische vernieuwingen die valt of staat met voldoende medewerkers en goede aansluiting op groen onderwijs. Daarom hebben ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden het convenant Agriprojecten Match 2020 ondertekend.

De agrarische bedrijfstak heeft dringend behoefte aan jonge mensen met nieuwe competenties, zoals kennis over ICT en techniek. Vooral vacatures voor MBO-studenten zijn er volop. De Agriprojecten van Match2020 omvatten momenteel zeven projecten om meer mensen aan de slag te laten gaan in een opleiding en/of baan in de agrarische sector. Greenport NHN is betrokken en levert in opdracht van Match2020 de projectleider.

  • Het project de Noord-Hollandse Tuinbouwbattle laat kinderen uit groep 8 kennismaken met tuinbouw.
  • GroenStart is een leer- en werktraject voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken op weg naar werk in de groene en agrarische sector van Noord-Holland.
  • Het MBO Agri Traineeship maakt het makkelijker voor MBO-studenten om een goede start op de arbeidsmarkt te maken: ze kunnen dan afstuderen en een startersfunctie koppelen bij een zelfde werkgever of wellicht een carrousel van werkgevers.
  • Geïnteresseerd in innovatie in de sector? Daar vervult het project de Agri Incubator een rol: vanaf 2020 worden twee innovatieve start-ups per jaar ondersteund. Ook wordt onderzocht of er een Agri Drone centrum kan komen: een plek waar ondernemers, overheid en onderwijs samen hun weg gaan vinden in het integreren van drones in de agrarische sector.
  • Tenslotte wordt met de projecten GreenTech NHN en Agri Kenniscases ingezet op stages, masterclasses en bedrijfsbezoeken voor MBO-studenten bij agrarische bedrijven, zodat er meer bekendheid en interesse ontstaat voor elkaar.

Wethouder Theo Meskers is bestuurlijk trekker van Match2020: “Ik ben blij dat ondernemers, onderwijs en overheid gezamenlijk werken aan manieren om professionals voor het werk in onze regio te interesseren. Dat doen we door de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren maar ook door met arbeidsmarktcommunicatie jonge professionals naar de regio te trekken.”

Meer nieuws

Marit van Boheemen
Smart Farming
Energie
Bodem
Water
Ruimte
Werken en leren

“AI kan veel arbeid overnemen, zeker in combinatie met robotisering en automatisering”

De ruim honderd bezoekers van het Greenport NHN jaarcongres werden vorige week woensdag, 16 november, verwelkomd in de kas van het Land van Fluwel. Een passende omgeving voor een inspirerende...

Subsidieregeling waterstofaandrijving agrarische sector
Energie

Subsidieregeling voor waterstofaandrijving verbreed

Naast subsidie voor het ombouwen van voertuigen in de agrarische sector is er nu ook subsidie mogelijk voor onderzoek en de aanschaf van een waterstof aangedreven voertuig.