Het Synergia-programma is een samenwerkingsverband tussen de vier Nederlandse technische universiteiten en de Radboud Universiteit Nijmegen. Het doel van dit partnerschap is om kennis op te bouwen op het snijvlak van biologie, technologie en samenleving om nieuwe duurzame strategieën voor de landbouwsector te ontwikkelen. In december 2019 heeft NWO een subsidie van € 7 miljoen toegekend.
De kick-off van het programma vond plaats in de zomer van dat jaar. Het programma omvat vijf onderzoekslijnen: het begrijpen van biologische aspecten, slimme gewas- en dierdetectie, intelligente controle en besluitvorming, robotbehandeling en maatschappelijke aspecten en transitie. Daarnaast werkt het programma aan drie casestudies gericht op de glastuinbouw, melkveehouderij en akkerbouw.
Tijdens de Smart Farming Kennisdag 2022 gaf Simon van Mourik (WUR) een presentatie over doelen en aanpak van het project Synergia. De pdf-versie van deze presentatie met een overzicht van de verschillende onderzoeksdoelen kun je onder aan deze pagina downloaden.
Hoewel Nederland maar een klein landoppervlak heeft, is Nederland wereldleider op het gebied van landbouwtechnologie en de op een na grootste exporteur van voedsel ter wereld. Dat is goed voor de Nederlandse economie, maar naast economisch succes staat Nederland ook voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Bovendien zijn er steeds minder geschoolde arbeidskrachten beschikbaar. Tegenwoordig worden steeds meer innovatieve oplossingen ontwikkeld om landbouwprocessen milieuvriendelijker te maken. Maar hoe bepaal je wat de beste oplossing is voor de planeet en het klimaat? Hoe kun je de wereld blijven voeden zonder het milieu te schaden?