Kennistafel thema Smaak en Veroudering tijdens symposium Personalised Food

3 februari 2020

Op dinsdag 28 januari vond voor de tweede keer een wintersymposium plaats bij de  Amsterdam Green Campus. Het thema was deze keer" Personalised Food”. In de ochtend vonden er diepgaande discussies plaats door een selecte groep aanwezigen die aanschoven bij één van 5 kennistafels. De kennistafel “Food for Happy Ageing”, geïnitieerd door Feike van der Leij van Hogeschool Inholland, stond geheel in het teken van “Smaak en Veroudering”. Deelnemers van diverse zorginstellingen (zowel chefs als voedingscoördinatoren) gingen in gesprek met docenten en onderzoekers van Wageningen University, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen, HZ Vlissingen en Odisee Hogeschool (Gent, België). Aan die laatste gelieerd is een opleiding tot Gastrologisch Chef met een rol in de Three Rivers Delta (www.gastrology.org). Twee representanten daarvan, Lobke van den Wijngaert van Primary Foodcare en Martijn van Gemst van de Zorgwaardgroep, vertelden over nieuwe ontwikkelingen die ook voor zorginstellingen in Noord Holland en elders relevant zijn. Nancy Boterblom van Clusius College (tevens trekker van NHFood) zorgde dat alles goed gedocumenteerd tot vervolgacties kan gaan leiden. Vanuit de UvA gaat Roos van Maanen namens de Amsterdam Green Campus  de kennistafels bij vervolgacties faciliteren.

Er is al veel gebeurd binnen diverse initiatieven in den lande. Zo is in Noord-Nederland succesvol eiwitverrijkt brood ontwikkeld bij hogeschool Van Hall Larenstein dat is getest in Leeuwarden en Sneek. Bij ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede zijn mooie stappen gezet met “Cater with Care” en “At Your Request” en van diverse hogescholen werken onderzoekers aan hun promotie bij Wageningen University. Vanuit Noord Holland is o.a. Dijklanderziekenhuis goed aangesloten bij deze discussies. Hogeschool Inholland heeft met studenten o.a. 3D-printing en eiwitverrijking onder de loep.

Duurzaamheid speelt altijd mee. Local to local en verse groente is natuurlijk niet weg te denken in deze discussie. De mogelijkheid om met het indoor telen van gewassen het jaar rond te kunnen zorgen voor een vers en gepersonaliseerde voedingsaanbod kwam daarbij uitgebreid aan bod.

Naast de kennistafel “Food for Happy Ageing” waren er ook sessies rond “Food and Adolescent Food Consumption”, “Food for Control of Crohn’s disease”, “Food, Smart Data and Sustainability” en “Amsterdam as Food Capital of the Future”. In de middag zijn van alle tafeldiscussies samenvattingen gegeven, afgewisseld met presentaties over faeces-tranplantatie; de ziekte van Crohn en een update over Personalised Food. Dat laatste door Nard Clabbers van TNO; met als boodschap dat de trend om alles vanuit DNA te benaderen overgaat naar online data-gedreven hulp bij keuzes die consumenten maken op basis van hun persoonlijke voorkeur. Al met al vele nieuwe inzichten in actuele ontwikkelingen!

De Amsterdam Green Campus is een samenwerking van o.a. de Universiteit van Amsterdam (UvA); Aeres Hogeschool; Hogeschool Inholland; Clusius College en Wellantcollege met een focus op duurzaamheid en gezondheid.