Er is steeds meer vraag naar regionale producten, maar waar koop je die? De nieuwe app Voedsel Verbindt laat zien bij welke boeren je mooie verse producten kunt kopen.

Gebruikers van de app kunnen zien wat er bij hun in de buurt te koop is.  

Voedsel Verbindt, een netwerk met onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Rabobank, heeft een app ontwikkeld waarin iedereen kan zien welke boer in de buurt verse producten aanbiedt. Meer dan 6000 boeren en agrariërs uit Noord-Holland en Flevoland zijn toegevoegd aan de app. Consumenten, restaurants en winkels kunnen zo direct zien welke mooie producten zij aanbieden. 

Gedeputeerde landbouw Ilse Zaal: “De afgelopen maanden is de vraag naar regionaal eten enorm toegenomen en steeds meer mensen weten de weg te vinden naar lokale voedselproducenten. De afstand tussen producent en consument wordt zo veel kleiner en dit heeft veel voordelen: het aantal reiskilometers van ons eten neemt af, het levert de boer inkomsten op en de consument kan genieten van verse producten. Deze app is een mooi hulpmiddel en maakt het makkelijker om producten dicht bij huis te kunnen kopen.”

Carlo Verhart, programmamanager Voedsel Verbindt: “Als de coronacrisis ons iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat we voor onze voedselvoorziening vrijwel volledig afhankelijk zijn van andere landen, de meeste ook nog eens heel ver weg. Daarnaast gaat driekwart van het voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd naar het buitenland. Er is weleens becijferd hoeveel kilometers eten aflegt voordat het op je bord ligt: gemiddeld 30.000 kilometer. Een absurd cijfer, zeker als je weet dat veel producten die uit het buitenland komen ook in de regio worden gemaakt. Reden voor ons om de afstand tussen producent en consument te verkleinen. De app van Voedsel Verbindt draagt hier een steentje aan bij.”

De app Voedsel Verbindt is beschikbaar in de Google Playstore en Apple Appstore.

Meer nieuws

Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten...
Laboratorium werkzaamheden Seed Valley

Seed Valley ziet groeiend tekort aan mbo-personeel in zaadsector

Stichting Seed Valley deed een onderzoek naar het aantal vacatures bij zaadbedrijven en het aanbod...
Weersbestendige broccoli

Sensoren geplaatst om groei en oogst te verbeteren

Vanuit het POP3 project Weersbestendige Broccoli en in het kader van Smart Farming zijn bij zes...